Патриарх Алексий: Консуматорският култ тласка младежта към наркотиците


Източник: patriarchia.ru

В словото си пред конференцията по въпросите на борбата с наркотиците и лечението на наркозависимите, която се проведе в Москва, Негово светейшество руският патриарх Алексий обърна внимание на духовните и социални аспекти на проблема. Според него тъкмо начинът на живот на днешното общество, свързан с растяща бездуховност и хедонизъм, е това, което тласка младежта към различни видове зависимости и наркомания. „Днес държавата се старае да направи всичко, което е по силите й, за да ограничи разпространението на дрогата. Въпреки това става все по-очевидно, че един толкова сериозен порок, какъвто е наркоманията, не може да бъде победен само с административни или медицински средства”, каза патриархът.

„В днешното общество господства консуматорския модел, който тласка човека да търси предимно удоволствия, материален комфорт и развлечения, забравяйки за духовните ценности. Но човекът, който игнорира неунищожимата си потребност от духовното, е обречен на постоянна вътрешна незадоволеност, дори ако се радва на външен материален комфорт, покой и благополучие. Показателно е, че тъкмо в онези общества, които обикновено се наричат високоразвити, депресиите, неврозите и психичните разстройства са станали постоянни спътници на материалния прогрес, което показва очевидната гибелност на бездуховния, прагматичния подход към човешкото битие. Тази мирогледна нагласа води до разочарование и загуба на смисъла на живота”, подчерта още Патриарх Алексий.

„Най-беззащитно пред проповядвания култ към удоволствията и потреблението е младото поколение. Образът на „сладкия живот”, протичащ сред всевъзможни наслади, който се насажда активно от медиите в съзнанието на младежта и тийнейджърите, внушава на младите ни съграждани потребителско отношение към близките и обществото. След като стига до зряла възраст, такъв човек се оказва неспособен да създаде трайно семейство и да възпита ново поколение”, изтъкна патриархът и напомни на всички, че „в крайна сметка именно духовно-нравственото състояние на гражданите определя бъдещето на дадена страна. И затова днес Църквата не може да мълчи за пороците, които могат да доведат населението на руската държава до деградация и самоунищожение”.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...