Патриарх Алексий отново говори за Православието в Китай


Източник: Orthodoxy in China

Патриархът на Москва и на цяла Русия Алексий ІІ говори на два пъти напоследък за тежкото положение на Православната църква в Китайската народна република.

Тази година се навършва 50-та годишнина, откакто Московската патриаршия предостави автономия на Китайската православна църква, отбеляза патриархът на пасхалния прием, организиран от руския външен министър Сергей Лавров.

“Тази църква отбелязва своята годишнина без да има нито свещеник, нито епископ, въпреки че има все още хиляди вярващи, които очакват завръщането на пастирската грижа”, каза той.

Патриарх Алексий вече засегна темата за китайското Православие, когато говори на пресконференция преди Пасха. Тогава той каза, че автономната Православна църква, съществувала в Китай, по-късно фактически е “унищожена от Културната революция”.

Говорител на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия съобщи пред Интерфакс, че за пасхалните богослужения тази година в Китай са изпратени трима руски православни свещеници, които са служили в руските дипломатически представителства. Повече от 300 души са участвали в посхалната лития на територията на руското посолство в Пекин, а на богослужението в генералното консулство на Русия в Шанхай са присъствали около 120 души.

Сред тях е имало представители на много националности, но не е имало местни граждани, на които китайското законодателство забранява да присъстват на такива богослужения.

Пасхални богослужения за руски граждани е имало също в Шенжен и Гуанчжоу, на които са присъствали също и много украинци, сърби, румънци, французи и граждани на САЩ.

Единствено в Хонконг китайски граждани са присъствали на богослужението в православния храм “Св. апостоли Петър и Павел”, отслужено от пребиваващия там протойерей Дионисий Поздняев.

В началото на месеца представителката на тайбейско-московската координационна комисия за икономическо и културно сътрудничество Анджела Сю е посетила Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия. Един от обсъжданите въпроси е бил духовните нужди на православните руснаци, които живеят в Тайван. Представители на Отдела считат, че е възможно създаването на руска православна енория в Тайван. (В момента там съществува енория на Митрополията на Хонконг и югоизточна Азия, която е в юрисдикцията на Вселенската патриаршия.)

Руската църковна мисия в Китай е учредена от руския император Петър І през 1712 г. и е продължила дейността си до 1954 г., когато нейната работа е прекратена по политически причини. Към средата на 20-ти век в Китай е имало около 100 православни църкви, повечето от които са разрушени по време на Културната революция.

Днес на територията, принадлежала на Руската църковна мисия, се намира руското посолство в Пекин. Предстои да бъде възстановена в своя исторически вид единствената оцеляла църква “Успение Богородично”, която след Втората световна война е използвана за гараж на посолството.

Преди половин век Светият Синод на Руската православна църква създава автономната Китайска православна църква. Неин предстоятел става ръкоположеният в Москва през 1957 г. китаец Василий Шуан, епископ Пекински, който умира през 1960-те.

Последният китайски православен свещеник, който открито е извършвал богослужения, е о. Григорий Чжу, починал през 2000 г. Той е служил в храма “Покров Богородичен” в Харбин. О. Александър Ду, последният китайски свещеник, който обаче не е имал възможност да извършва обществени богослужения, умира в Пекин през 2003 г.

Според различни оценки понастоящем в Китай има между 9000 и 15000 православни християни.

Превод: Божидар Питев

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...