Патриарх Алексий поздрави участниците на руската експедиция към Северния полюс



Източник: Патриархия.ru

Негово светейшество руският патриарх Алексий изпрати послание до ръководителя на руската полярна експедиция «Арктика-2007» Артур Чилингаров, в което изказа съпричастието си към усилията на руските моряци и учени, както и подкрепата на Църквата за стремежа на Русия да засили влиянието си в Арктика. По време на експедицията до Северния полюс участниците, сред които имаше учени и депутати от Държавната дума, се спуснаха с дълбоководен батискаф на дълбочина 4 километра под водата и забиха руското знаме в самата точка на полюса.

До заместник-председателя на Държавната дума на Русия А. Н. Чилингаров

Уважаеми Артур Николаевич!

Приветствайки благополучното Ви завръщане в първопрестолния град, сърдечно ви поздравявам за уникалната експедиция към Северния полюс.

Преобразявайки себе си, човекът преобразява всичко наоколо. Той опознава света като творение Божие, откривайки творческата връзка между тях. По време на пребиваването си на Северния полюс Вие и Вашите другари сте видяли суровото великолепие на създания от Бога свят и мъдрото устройство на мирозданието. Убеден съм, че само мъжествени хора, възпитали в себе си сила на духа, са способни за това. Запазвайки вярност на своето призвание, Вие сте били на необходимата висота в решаването на многообразните и сложни задачи, които сте си поставили.

За пръв в историята руска експедиция, стигайки до Северния полюс, слезе на дълбочина повече от 4 хиляди метра и заби знамето на Русия на дъното на Северния Ледовит океан. С това тя издигна престижа на нашата страна и демонстрира уникалните възможности на отечествената дълбоководна техника на целия свят.

Знаменателно е, че 2007 година е обявена за "арктическа година" в нашето Отечество. Провеждането на Вашата експедиция доказва, че Русия с пълно право се смята за велика северна сила.

Подкрепяйки целите, които Вие си поставяте в нелекото си призвание, желая Ви, уважаеми Артур Николаевич, помощ от Бога, благословение и успехи в по-нататъшните Ви трудове и начинания за благото на Русия и нашия народ.

С уважение,

+Алексий, Патриарх на Москва и цяла Русия



Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...