Патриарх Алексий прие делегация на иранския парламент


Източник: Patriarchia.Ru

На 12 декември в официалната си резиденция в Свято-Даниловия манастир в Москва Негово светейшество руският патриарх Алексий прие делегация на Събранието на ислямския съвет на Република Иран начело с председателя на Събранието Голамали Хадад-Аделем.

Приветствайки гостите си, Негово светейшество каза, че развитието на руско-иранските връзки съдейства за заздравяването на стабилността в целия свят.

Той призова за всестранно сътрудничество между православни и мюсюлмани и посочи като пример съвместната руско-иранска комисия за диалог "Ислям-Православие". "Заедно ние ще можем да се противопоставим на опитите за налагане на секуларните ценности въпреки религиозните традиции на народите", подчерта патриархът и съобщи, че следващата среща на комисията ще се състои в Техеран през февруари-март следващата година.

Предстоятелят на Руската църква отбеляза важността на диалога на цивилизациите в съвременния свят. "Знам, че бившият президент на Иран Мохамед Хатами е член на групата "Алианс на цивилизациите", действаща под егидата на ООН. Следим внимателно работата на тази комисия и съжаляваме, че представителите на Православието не са поканени от Генералния секретар на ООН за участие в нея", каза той.

По думите му православните християни и мюсюлманите са единни в желанието си да не допуснат създаването на еднополюсен унифициран свят, където ще им бъдат налагани политически и културни модели въпреки тяхната воля.

Негово светейшество изрази увереност, че посещението на иранската делегация в Русия е нова страница в развитието на връзките между руския и иранския народ.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...