Патриарх Алексий призова българския народ да свидетелства за Христа и православната вяра в ЕС


Източник: Официален сайт на РПЦ

Във връзка с честването на 1950-годишнината от проповедта на св. апостол Андрей Първозвани, което се състоя на 30-31 октомври във Варна, Негово светейшество Патриархът на Москва и цяла Русия Алексий изпрати послание до Негово Светейшество българския Патриарх Максим, българската Църква и народ.

В посланието се казва:


До Негово Светейшество Максим, Патриарх Български, митрополит Софийски, Негово Високопреосвещенство Кирил, митрополит Варненски и Великопреславски, и всички участници в тържествата по случай 1950-годишнината от проповедта на св. апостол Андрей Първозвани във Варна

Ваше Светейшество, възлюбени в Господа събрате и съслужителю, Светейши Патриарх Български Максим!

Ваше Високопреосвещенство, честни отци, скъпи братя и сестри!

Топло приветстваме всички, които са се събрали в този храм, за да отпразнуват молитвено 1950-годишнината от времето на проповедта на св. апостол Андрей Първозвани на благодатна българска земя в град Варна.

Вашата радост ни е близка, защото проповедта на апостол Андрей се смята за отправна точка също и в историята на Руската православна църква. Преданието разказва, че светият апостол е благовестил за Христа и на нашите предци върху киевските хълмове, където е издигнал кръст и е предсказал разпространението на християнската вяра в нашите земи.

Днешното тържество има особено значение не само за нашите братски Църкви, но и за всички европейски народи, защото Първозваният апостол заедно с апостолите Петър и Павел е сред първите, донесли вестта за Христа на европейския континент. По такъв начин проповедта на тези апостоли е в основата на цялата европейска цивилизация, която днес, за голямо съжаление, все повече се отдалечава от своите християнски корени.

В най-близко бъдеще вашата страна ще встъпи в Европейския съюз. В тези условия Светейшата Българска Църква и благочестивият български народ са призовани не само да запазят своята православна идентичност, своето духовно и културно наследство, но и да свидетелстват пред народите на Европа за Христа като за Син на живия Бог (Мат. 16:16). Важно е не само да встъпите в Европа, но и да доближите Европа до себе си, да й върнете душата, да напомните на Европа за нейните корени, за духовните й основатели, да не й позволите да забрави за своята история.

В днешния глобализиращ се свят мисионерските трудове на свети апостол Андрей придобиват за нас особено значение. Те са жив пример за това, че в проповядването на Евангелието не трябва да се ограничаваме само с рамките на своя народ. Подобно на апостол Андрей, който в своите благовестнически трудове не се е ограничил само с родната си Палестина, и ние сме призовани да бъдем свидетели на Господа дори до края на земята (Деян. 1:8 ).

Сърдечно поздравяваме всички вас, преосветените архипастири, пастири и целия благочестив български народ с това тържество, желаем мир и процъфтяване на Светейшата Българска Църква и българския народ на многая и благая лета!

Алексий, патриарх на Москва и цяла Русия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...