Патриарх Алексий се срещна с „Малките братя“


Източник: Патриаршия.Ру

В своята резиденция на ул. "Чисти переулок", Москва, Негово светейшество патриарх Алексий прие делегация на "Малките братя" (известни още като Ордена на францисканците) начело с техния генерален министър отец Хосе Родригес Карбало.

По време на беседата беше обсъдена темата за благотворителната дейност на християнските организации в Русия. Патриархът отбеляза, че благотворителната помощ на международните организации, в това число и на католическите структури, е свързана често с прозелитизъм сред православното население на страната. Според Негово светейшество тази практика противоречи на призива на папа Бенедикт XVI в неговата първа енциклика "Бог е любов", в която той призова католиците да не използват благотворителността като предлог за подмамване на вярващите да преминат от една Църква в друга.

"Особена загриженост предизвиква възпитаването на православните деца, останали без родители, в католическите сиропиталища, където ги въвличат в богослужението и тайнствата на Католическата църква", каза Патриарх Алексий.

Според него православните и католиците могат и са длъжни да сътрудничат в делото на проповедта на християнските ценности без да се конкурират в мисионерската си работа. "Нашето общо свидетелство е особено важно на фона на процесите на секуларизация, пропагандата на моралния релативизъм и потребителството, които за съжаление стремително нарастват в съвременния свят. Бих искал да ви уверя, че Руската православна църква е открита за диалог и сътрудничество с Ордена на францисканците в това добро дело", подчерта в заключение Негово светейшество.

От своя страна отец Хосе Родригес Карбало поблагодари Патриарха за топлите му думи и сърдечния прием. Това е вече втората среща на Генералния министър на ордена с Негово светейшество, отбеляза той. Първата е била през 1993 г. – тогава предишният ръководител на Ордена отец Герман Шалук се е срещнал с Патриарха в Троице-Сергиевата Лавра. "Искам да уверя Ваше светейшество, че дейността на Ордена в Русия се основава върху решенията на Втория Ватикански събор, призовал Апостолските Църкви към съвместно свидетелство", каза той.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...