Патриарх Алексий ІІ предлага руска Декларация за правата на човека



Източник: la Croix.com

Руският патриарх Алексий ІІ предложи вчера Русия да изготви своя собствена Декларация за правата на човека, основана върху националната култура и най-вече върху православната вяра.

„Страната ни, която винаги е била смятана за един от центровете на източната християнска цивилизация, има какво да каже на света”, – е заявил патриархът при откриването на Световния руски народен събор, на който присъстват православни духовни лица, представители на други традиционни религии в Русия, а също и множество държавни служители, между които министърът на външните работи Сергей Лавров и на културата Александър Соколов.

Бъдещата декларация, която трябва да бъде приета от Събора, следва да предложи на вярващите възможността да живеят според своята вяра, е добавил предстоятелят на Руската православна църква, цитиран от Итар-Тасс. Същевременно, тя трябва да позволява „на още нови социални групи да се присъединят към изграждането на едно бъдеще, основано на нашата духовна традиция”, – е подчертал патриарх Алексий ІІ.

Той е помолил представителите на всички традиционнни религии в Русия (включващи, освен Православието, юдейството, исляма и будизма) „да изготвят приемлива за всички концепция за правата на човека и за човешкото достойнство”, с която да „се допринесе за промяната на лицето на човешката цивилизация”.

Център за защита правата на човека трябва да бъде създаден под покровителството на Събора, за да бъде осигурено практическото прилагане на разпоредбите на декларацията. (АФП)

Доклад
Дакларация

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...