Патриарх Алексий ІІ: Спорът и разделенията да бъдат превъзмогнати чрез диалог




Източник: Премин портал

Македонският православен портал „Премин” цитира част от интервю на руския патриарх Алексий ІІ, дадено през седмицата пред сръбската агенция „Танюг”:

„Убедени сме, че всяко разделение в Църквата е болест, която трябва да превъзмогнем в духа на християнската любов и братския диалог, основани на светите канони на Църквата. Знаете, че Руската православна църква е многонационална. Тя обединява руси, украинци, белоруси, молдавци и представители на множество други народи. Наскоро се върнах от Молдавия, в която в по-голямата част от храмовете богослуженията са на молдавски език, но това не ни пречи да се разбираме и да се обичаме и да ценим единството си.

Толкова повече ни натъжават тези настроения, които, за съжаление, се наблюдават сред православните народи на Балканите. В Църквата Христова не трябва да има място за национализъм, ограничаващ достойнството и правата на другите народи. Необходимо ни е най-вече да ценим единството на вярата, което превъзмогва всички национални разлики, като при това зачита патриотичните чувства на всички хора.

Що се отнася до Черна гора, не мисля, че крайно малобройна група хора, които нямат канонично ръкоположение, може да се нарича Църква и да се изявява от името на черногорския народ. Черногорско-приморската митрополия, която е известна в целия православен свят, има за това всички основания.

По-сложно стоят нещата в Република Македония. Съжаляваме дълбоко, че вече почти 40 години продължава разделението, заради което мнозинството православни вярващи в тази страна се намира извън пълното църковно общение със своите едноверци в Сърбия и Черна гора и в целия свят. Ако от православната общност заради нерешени проблеми отпада целият народ, това е голяма загуба за цялото православно семейство, към която никой не може да остане равнодушен.

Необходим е диалог, необходими са стъпки един към друг, особено в днешно време, когато е много неспокойно за православните християни на Балканите. От своя страна, Руската православна църква винаги е готова да предложи по-силна поддръжка в преговорния процес за решаване на този стар църковен проблем”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...