Патриарх Алексий ІІ ще говори пред Съвета на Европа



Източник: Strasbourg-REOR

Негово светейшество Алексий ІІ, патриарх Московски и на цяла Русия, ще посети Страсбург през октомври и ще направи изказване по време на сесията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Предстоятелят на Руската православна църква е информирал за това журналистите при срещата си с тях в Москва на 29 март тази година. Посещението ще се състои по покана на председателя на ПАСЕ Рене Ван дер Линден, който се срещна с патриарха в Москва миналия януари.

По време на срещата с председателя на ПАСЕ, патриарх Алексий ІІ е посочил, че е оценил високо дейността на Съвета на Европа за защитата на правата и свободите на човека, но въпреки това е отбелязал, че единството в Европа не може да бъде постигнато, ако не се опира на духовните идеали. Патриархът е припомнил преамбюла на Европейската конвенция, която гласи, че целта на Съвета на Европа е да се постигне по-голямо единство между неговите членове. „Християнската традиция свидетелства, че единството не може да бъде постигнато между хора, които нямат опора в духовния идеал и са станали жертви на егоцентризма”, – е казал той.

В Страсбург московският патриарх смята да повдигне темата за духовната криза на съвременна Европа. „Ще говоря за тези християнски ценности, които, за съжаление, изчезват в Западна Европа, когато се пропагандира грехът”, – е заявил патриархът по-късно при предпасхалната среща с журналисти в Москва.

Патриархът е подчертал, че запазването на духовно-нравствените ценности, на традиционното семейство е „основата на бъдещето ни, както на страната ни, така и на западния свят”. Според него, възраждането на семейните ценности е „главното нещо днес в нашия живот и в живота на Европа”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...