Патриарх Вартоломей даде титлата „архонт” на заместник-генералния секретар на ССЦ



Източник: ССЦ

Негово светейшество вселенският патриарх Вартоломей е дал почетната титла „архонт” на господин Георгиос Лемопулос, заместник-генерален секретар на Световния съвет на църквите (ССЦ) на церемония, състояла се на 4 февруари в православната църква в Шамбези, Женева.

Титлата се присъжда на мирски лица в знак на признателност за изключителната им служба в полза на Църквата. Посветените дават дума да защитават и утвърждават православната вяра и предание, и в частност Светата патриаршия и нейната мисия; те се грижат също така за човешките права и общото благосъстояние на Църквата.

Като православен мирянин богослов от Вселенската константинополска патриаршия, Георгиос Лемопулос се присъединява към щаба на ССЦ през 1987 година като отговарящ за православните изследвания и връзки в рамките на Комисията за световна мисия и евангелизация (КСМЕ), за връзките с Православните църкви и Римокатолическата църква в Бюрото за църковни и икуменически връзки, и след назначаването му на поста заместник-генерален секретар през 1999 година – като координатор на Специалната комисия за участието на православните в ССЦ.

Церемонията по посвещаването, която включва малко благословение, се е състояла по време на службата, чиноначалствана от Негово светейшество патриарх Вартоломей по повод 25-годишнината на швейцарския православен диоцез на Вселенската патриаршия.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...