Патриарх Вартоломей: Не се стремим към хегемония в православния свят



Източник: pravoslavie.ru

По време на посещението си в Гърция Вселенският патриарх Вартоломей отхвърли обвиненията, че оглавяваната от него патриаршия има амбиции да властва в цялата Православна църква и заяви, че единственото, което иска, е да запази мира и единството.

"Ние не се стремим да налагаме някому нашата хегемония или подчиняваме всички на нашата позиция. Единственото, което желаем, е да служим на единството на Православната църква в целия свят", заяви патриарх Вартоломей по време на срещата си с Атинския архиепископ Христодул в гръцката столица.

От своя страна, архиепископ Христодул заяви, че Еладската църква подкрепя напълно стремежа на патриаршията да получи признание за своя статус от страна на турските власти (Турция не признава "вселенския" статус на Константинополския патриарх – б. пр.).

"Когато се вършат неща, които заплашват вселенския характер на патриаршията или самото нейно съществуване, това става личен проблем за всеки от нас и за гърците като цяло", отбеляза той и добави, че "Константинопол е майка на Църквите и първата сред светите Православни църкви".

Той също така нарече патриарха "баща на нашата (т. е. на гръцката) нация", съобщава гръцкият всекидневник "Катимерини".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...