Патриарх Вартоломей: Ние не сме гости в тази страна



Източник: Hürriyet

На гръцката конференция, проведена в Истанбул, Вселенският патриарх Вартоломей заяви: “Ние няма да се откажем от нашите вселенски права. Нашите отговорности не се ограничават в рамките на тази страна. Патриаршията в Истанбул е религиозният център за православните християни по целия свят.

Ние не сме нито имигранти, нито чужденци, нито гости в тази страна.” Духовният водач на православния свят, патриарх Вартоломей, в своята реч при откриването на конференцията “Истанбулска среща: днес и утре”, организирана от Асоциацията на възпитаниците на Зографския лицей, заяви, че няма да се откажат от своите вселенски права. “Като турци, гърци и малцинства, ние навлизаме в критичен период по отношение на Европейския съюз. Ние сме критикувани за това, че се опитваме да защитим нашите вселенски права.”

“Но ние подчертаваме, че нашите отговорности не се простират само в границите на този град или тази страна. Константинополската патриаршия е религиозният център за всички, които изповядват православната вяра по целия свет. Ние не сме гости, имигранти или чужденци тук. Ние сме съвсем наясно с историческото наследство, което поемаме”, добави той.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...