Патриарх Вартоломей пред семинар, организиран от НАТО



Източник: turkishpress.com

„Истанбул е единственият град в света, който свързва два континента. Като хора, живеещи на кръстопътя между Изтока и Запада, ние доказахме, че различни култури и религиозни вярвания могат да съществуват мирно заедно”, – е казал в сряда, 3 май, вселенският патриарх Вартоломей.

Той е говорил на специална сесия: „Диалог между цивилизациите” пред ХІІ средиземноморски семинар, организиран от Парламентарната асамблея на НАТО в Истанбул. Вселенският патриарх е заявил още: „Смятам, че членството на Турция в Европейския съюз ще намали напрежението между Изтока и Запада. Интеграцията на Турция в ЕС ще има значителен принос за целия регион”.

Патриархът е подчертал също, че човечеството трябва да забрави различията и горчивия опит от миналото.

От своя страна, главният равин на Турция Исак Халева е заявил, че „цивилизацията трябва да бъде запазена с общата воля на цялото човечество. Диалогът е най-доброто средство за постигане на тази цел”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...