Патриарх Кирил благослови новия президент на Украйна



altВластта е разпъване на кръст, напомни патриархът

На 25 февруари, в деня на церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Украйна, патриархът на Москва и цяла Русия Кирил и митрополитът на Киев и цяла Украйна Владимир отслужиха заедно молебен в храма на Киевско-Печорската лавра. Двамата отправиха молитви за народа на Украйна и за новоизбрания глава на украинската държава, съобщава пресслужбата на Московската патриаршия. 

Сутринта на 25 февруари патриарх Кирил се поклони пред светините на Киевско-Печерската лавра, където почиват мощите на множество Божии угодници, просияли в стените на обителта. 

След това предстоятелят на Руската православна църква и митрополит Владимир посрещнаха в храма на Лаврата новоизбрания президент на Украина Виктор Янукович.

По време на молебена беше прочетено специално прошение за главата на държавата „о еже подати ему с небесе, к правлению и правосудию, силу и премудрость, добре страною правити, мир и благоустроение в ней насаждати“.

В заключение светейшият патриарх прочете молитва за встъпващия в длъжност президент на Украйна: „Умудри и настави его безпреткновенно проходити великое сие служение, подаждь ему разумение и премудрость, во еже в тишине и без печали люди украинския сохраняти“.

След това предстоятелят на Руската православна църква се обърна към Янукович със следните думи:

„Ваше превъзходителство, уважаеми Виктор Фьодорович!

В древните стени на Киевско-Печорската лавра, където е коренът на Светата Рус, се молим ние сега Бог да благослови Вашето встъпване на поста президент на Украйна.

От религиозна гледна точка властта не е нищо друго освен служение. Пред Бога човешката власт няма друг смисъл освен този. Истинската власт винаги е свързана с отговорност и подвиг, в това число и духовен. Защото да служиш на своите ближни, на хората означава безрезервно да раздаваш себе си, а в някои случаи и да разпъваш себе си за благото на онези, на които си призован да служиш.

Ето защо служението на човека, облечен с власт, изисква значителни духовни и физически сили, мъдрост, търпение, сила и смирение. Човекът, който разчита само на собствените си физически и умствени сили и волеви качества, не може да изпълни в пълнота Божията повеля. Ето защо вярващите хора, получаващи власт, винаги започват това добро дело с молитва, призовавайки Божията помощ. И днес ни се молихме на Господа и Спасителя, на Неговата Пречиста Майка, на светия благоверен равноапостолен велики княз Владимир, на Вашия покровител свети мъченик Виктор, на преподобните Киево-Печорски угодници да бъдат заедно с Вас по време на Вашето отговорно служение на Украйна.

Бог желае човек да има живот и и да го има в излишък. Тази пълнота на човешкия живот зависи от редица условия, ала всеки знае, че най-главното условие за това е Царството Божие. Ако говорим за обшествения живот, за живота на народа, то непременно условие на всяко благополучие е единството на народа, способността му да се консолидира при решаването на трудни задачи. Знаем колко трудни са задачите, пред които е изправен днес народът на Украйна. И затова Божията воля несъмнено изисква народът да бъде единен, да преодолее несъгласията – политически, историософски, културни, религиозни, за да се намери една обща духовна основа на съвместния живот на украинския народ.

Ние вярваме, че тази духовна основа са ценностите, създадени от цялата духовна традиция на Украйна. Ако тези ценности бъдат положени в основата на общественото битие, то Господ непременно ще прояви милост и към страната, и към народа.

Има и друга ценност – това е великото наследство на Киевска Рус, наследството на св. княз Владимир Покръстителя. Наследници на светия благоверен равноапостолен княз са братските народи, свързани помежду си с обща историческа традиция. И много е важно тези наследници на единната Света Рус да бъдат винаги свързани с приятелство, мир и сътрудничество. Такава е несъмнено и Божията воля, защото на Господ бе угодно от семето, посято тук, на Киевските хълмове, да израсне могъщото дърво на православната източнославянска цивилизация. Дай Боже Вашите дела да съдействат за процъфтяването на Украйна и народа й, за запазване на духовното пространство на Светата Рус, за процъфтяване на Вашата родина, на която сте предани и на която горещо сте заклели.

Бих искал да завърша това приветствие с прекрасните думи от националния химн на Украйна: „Боже великий, єдиний, Русь-Україну храни, Волі і світла промінням Ти її осіни“. Господ да Ви пази на многая и благая лета. Господ да пази Украйна. Господ да пази свещеното наследство на Светата Рус. Амин”.

След това светейшият патриарх благослови новоизбрания президент на Украйна с икона на Спасителя.

alt

Виктор Янукович прие благословение от патриарх Кирил. Снимка: Пресслужба на Московската патриаршия

В отговор Виктор Янукович се обърна с ответно слово към патриарх Кирил и митрополит Владимир.

„Ваше Светейшество! Ваше Блаженство!

Аз съм изключително благодарен за молитвата, с която благословихте мен и Украйна. Сигурен съм, че украинският народ ще преодолее всички трудности и предизвикателства. Ще ги преодолеем и ще бъдем единни. Украинецът е силен, украинската земя е плодородна, украинският народ е трудолюбив. С вяра в нашия Господ Иисус Христос ние се надяваме, че в името на нашето отечество, нашите деца и внуци ще преодолеем всички трудности и ще построим силна държава, която ще се ползва с уважение в целия свят. И да ни помогне в това Господ Бог”.

След това новоизбраният президент се отправи към Върховната рада (парламента) на Украйна, където в 10.00 ч. киевско време започна церемонията на встъпването в длъжност.

В същия ден, в който Руската православна църква чества Иверската икона на Божията Майка и паметта на св. Алексий, митрополит Московски, светейшият патриарх Кирилл отслужи в трапезния храм на Киевско-Печорската лавра св. Литургия на преждеосветените дарове.

Пресслужба на Московската патриаршия
(със съкращения)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...