Патриарх Кирил: Господ е спасил Русия през Втората световна война


Победата на Русия във Втората световна война би била невъзможна без специалното покровителство на Господа, е убеден патриархът на Москва и цяла Русия Кирил. "Именно на този ден (деня на св. Георги Победоносец) завърши Втората световна война. Самия факт на съвпадането на тези събития е знамение, тайна на Божественото милосърдие“, каза патриархът в сряда след Божествената литургия в храма-паметник "Св. Георги" на Поклонническия хълм в Москва.

Според историческите данни във войната с фашистка Германия са загинали 26 милиона души. "Това са размерите на цяла страна, чудовищно потресение за народа, за основите на народния живот", подчерта той.

"Много военни специалисти казват, че врагът бил така добре организиран, въоръжен, превъзхождал ни по всички възможности, че нашата победа не може да се възприема другояче, освен като чудо", каза предстоятелят на Руската църква.

Той отбеляза, че руският народ понесъл твърде големи загуби – милиони хора, но успял да защити столицата, след което започнал настъпление и победил врага.

Всичко това, отбеляза патриарх Кирил, не трябва да се възприема само като заслуга на пълководците и войниците. "Чрез тези огромни загуби, които народът понесе във войната с фашистите, той изкупи богоотстъпничеството си по времето на болшевишката революция", каза Негово светейшество.

По мнение на патриарха, по време на войната не е имало невярващи. Разликата се състояла в това, че едните знаели да се кръстят, а другите – не. В същото време и едните и другите "се хвърляли в атака с мисълта: "Господи, спаси, помогни, защити".

В петък, 8 май, Негово светейшество поднесе цветя пред паметника на Незнайния воин в Москва. 9 май, денят на капитулацията на нацистка Германия, който е национален празник на Русия, се отбелязва от Църквата като Задушница – ден на поменаване на всички воини, загинали по време на войната.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...