Патриарх Кирил: Дължа избирането си на светец


Преди да го изберат за първосветител, една благочестива жена е имала видение на преподобния Серафим Вирицки, когото патриарх Кирил смята за специален покровител на своето семейство, разказа неотдавна в проповед главата на РПЦ.

"В живота на нашето семейство важните събития са ставали именно по благословение на преп. Серафим", каза той в проповедта си след литургията в Казанския храм на с. Вирица, Петербургска област по повод 60-годишнината от смъртта на светеца. Патриархът сподели, че се молил на Серафим Вирицки "в особено трудни моменти на своя живот" и в частност след избирането си за местоблюстител на патриаршеския престол в навечерието на Поместния събор на РПЦ.

"Молех на преподобния Серафим и знам, че той е чул моите молитви и ме е подкрепял в трудни моменти", отбеляза предстоятелят на РПЦ.

Патриархът подчерта, че дори участвайки в едно свето дело, човекът влага нещо от своите положителни и отрицателни качества. Затова според него изборът на 16-ия патриарх на Моква и цяла Русия е бил съпровождан от прояви на човешки слабости и душевни недъзи.

В проповедта си Негово светейшество разказа, че преди Събора "една благочестива жена е видяла в съня си преподобния Серафим Вирицки".

"Той й казал: "Предай на Кирил да отговаря на всички, които се вълнуват във връзка с избора на патриарх и влагат в това човешките си страсти, че ще бъде не така, както искат те, а както иска Бог", каза патриархът.

Предстоятелят на РПЦ подчерта, че е подготвял Поместния събор, ръководейки се от тези думи.

"Моето първо желание беще да дойда тук и да благодаря преподобния Серафим за подкрепата, която той е оказвал на моето семейство и която оказа на мен в най-отговорния момент на моя живот", заяви патриархът, цитиран от РИА "Новости".

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...