Патриарх Кирил: приемаме с разбиране решението на Събора на УПЦ



„Ние напълно разбираме как страда днес Украинската православна църква. Съпричастни сме към факта, че Негово Блаженство митрополит Онуфрий и епископатът трябва да действат възможно най-мъдро днес, за да не усложняват живота на вярващия си народ“ – каза той след литургията в катедралния храм „Христос Спасител“.

Патриархът отбеляза, че като се отнася с разбиране към действията на украинските епископи, той в същото време се моли „никои временни външни посредници никога да не разрушат духовното единство на нашия народ“.

Патриарх Кирил също заяви, че опитите за прекъсване на духовната връзка между Руската православна църква и Украинската православна църква не идват от Бога и техните цели никога няма да бъдат постигнати.

„Не можем да не скърбим за това, което се случва в братска Украйна. Несъмнено същите духове на поднебесната злоба се опълчиха срещу нашата Църква, стремейки се не само да разделят православните хора на Русия и Украйна, но и да направят така, че между нас да легне пропаст; и не просто пропаст, но да бъде изкопан ров , като онези, които се използват по време на военна операция, за да не премине врагът. Дълбоко съм убеден, че доколкото всички тези усилия не са от Бога и не са с Божията благословия, истинската им цел никога няма да бъде постигната.” – каза той.

Патриархът вярва, че хората ще запазят наследството на своите предци, които са се стремили да преодоляват с любов всякакви раздори.

„Без значение каква е картината, която променя границите между държавите, Църквата на единия народ, излязъл от Киевския купел на Кръщението, както и самият народ, несъмнено ще пази в сърцата си, в паметта си, в своите благочестиви обичаи това велико наследство на предците си от княз Владимир и до днес, които са ни завещали единна Църква.”- каза предстоятелят.

Той изрази надеждата, че онези духовни ценности, които се се формирали в Русия „под покровителството на единната Руска Православна Църква“, днес ще дадат своя „плод в отстояването на единството на Църквата и на Божията истина“.

„Спомняйки си всички исторически събития, случили се в миналото (…), и като помним, че врагът на човешкия род и днес сее семената на раздора в просторите на Света Рус, нека се молим Господ да пази всички нас, всички народи на Русия в единство, в благочестие, в чистота и в сила. По молитвите на светите Божии угодници, просияли в Киево-Печерската лавра и във всички други манастири на Русия, да помага Господ на нашата Църква мъжествено, мъдро, със смирение, но и със сила, да продължи да укрепва нашия народ във вярата “ – добави патриарх Кирил.

На 27 май Съветът на Украинската православна църква прие изменения в устава, които, както беше обявено, правят УПЦ независима, а също така изрази несъгласие с позицията на патриарх Кирил относно случващото се на територията на Украйна.

По-късно стана известно, че не всички епархии, в частност Донецка и Кримска, са подкрепили  измененията в устава.  „Делегацията на Симферополската и Кримската епархия единодушно гласува против приемането на решението на Съвета и предложените изменения в Устава за управление на Украинската православна църква“, съобщи пресслужбата на епархията. В изявлението се подчертава, че „Симферополската и Кримската епархия остава под омофора на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх“.

Донецката епархия заяви, че църковният й живот след събора няма да подлежи на никакви промени. „Решението на Събора на УПЦ за промените в Устава няма да засегне редица епархии, включително Донецка епархия“, се казва в съобщението на официалния сайт на епархията.

Източник: Правмир

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...