Патриарх Кирил: «Тежки времена изживява народът и Църквата в Украйна»



На 21 декември т.г. по време на ежегодното епархийско събрание на Москва Негово светейшество всерусийският патриарх Кирил призова православните християни да се молят за страдащите си братя в Украйна, съобщава пресслужбата на патриарха.

В словото си патриархът разказа за опитите на украинските разколници да окупират насила храма на Украинската православна църква в с. Птича, Ровненска област: «Опитаха се да превземат храма, но малка група вярващи и двама свещенослужители успяха да се барикадират в него. Какво стана по-нататък? Изключиха им водата, тока, отоплението. И сега тези хора си стоят там. Един от тях успя да се обади на близките си по мобилния си телефон и ние научихме за този кошмар. В храма е студено, няма нито храна, нито вода. И всичко това се върши в центъра на Европа».

«Тежки времена изживява народът и Църквата в Украйна. Затова нека да се молим Господ да яви Своята милост, да изцери тези страшни рани и да помогне и Църквата, и народът да запазят единството си», каза в заключение Светейшият.

На 18 декември представителите на крайнодясната екстремистка организация «Десен сектор» и разколническата «Киевска патриаршия» пребиха православните вярващи в с. Птича. Те се опитаха да превземат храма «Успение Богородично», който принадлежи на местната енория на УПЦ. Насилниците биха православните християни с бухалки и пръти от арматурно желязо, хвърляха по тях петарди, коктейли «Молотов», пръскаха ги със сълзотворен газ и заплашиха, че ще окупират и другите храмове в региона.

Ровненският и Острожки митрополит Вартоломей се обърна към президента на Украйна Петро Порошенко с призив «незабавно да се намеси и да защити своите съграждани» – православните християни в с. Птича.

Източник: pravmir.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...