Патриарх Неофит към християните в Египет: „Ние скърбим с вас“



Празникът Вход Господен в Йерусалим бе помрачен за християните в Египет и всички християни по света от два кървави атентата – в коптски църкви в градовете Танта и Александрия, отнели живота на десетки невинни и ранил стотици коптски християни, дошли в храма за празничното богослужение.

Българският патриарх Неофит изрази своите съболезнования до коптския патриарх Тавадрос II, както и до египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси, съобщават от пресслужбата на Св. Синод.

Ето и пълния текст на съболезнователното писмо…

Ваше Светейшество,

На един от най-светлите християнски празници –   Вход Господен в Йерусалим, когато всички християни в света приветстват радостно Спасителя – Господ Иисус Христос, с дълбока тъга и болка приехме известието за кървавите терористични атентати на 9 април в Египет, в град Танта и в град Александрия, отнели живота на десетки невинни и ранили стотици.

Тероризмът е наш общ враг, от който страдат много хора по света, независимо от техния етнос и вяра. Това грубо посегателство срещу човешкия живот всява у всички ни страх, несигурност, руши мира и доверието у хората, помрачава любовта и радостта в душите ни.

Ние всички сме чеда на един Небесен Отец и в тези дни на скръб и изпитания за египетския народ ние скърбим заедно с вас. Като изказваме нашите най-искрени съболезнования на семействата на убитите, с вяра и надежда във възкръсналия Христос, молим милостивия Бог да упокои душите на загиналите, да дари скорошно оздравяване на ранените и да утеши техните близки.

НЕОФИТ, патриарх Български и митрополит Софийски

9 април 2017 г.“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...