Патриарх Павле и сръбските архиереи на посещение в манастира Печка патриаршия за 24 май



Източник: Комитет за Косово и Метохия

 

Днес Негово светейшество сръбският патриарх Павле и архиереите на Сръбската православна църква, придружени от части на италианския КФОР, са посетили манастира Печка патриаршия, за да споделят възкресната радост и радостта от празника на светите братя Кирил и Методий и на светия патриарх Никодим Сръбски с християнския народ в Косово и Метохия. В съслужение с множество архиереи и свещеници, сръбският патриарх е отслужил светата литургия в храма, посветен на светите апостоли.

След това, в древния патриаршески манастир, духовно седалище на Сръбската Православна църква, се е състояло заседание на Светия Архиерейски Синод, на което архиереите още веднъж са потвърдили загрижеността на Църквата за своя вярващ народ и за светините по косовските и метохийски земи и са отправили към народа слово на подкрепа и отческа любов във времената на страдание и неизвестност.

С идването си в Косово и Метохия, архиереите на СПЦ са призовали да се осигури завръщането на прогонените сърби и мирния им и достоен живот по вековните им бащини огнища. „Връщането към подпалените ни домове, към разрушените светини не е само наша житейска необходимост, но и израз на вярата ни във Възкресението, което всичко обновява”, – се казва в съобщението, предоставено на журналистите след посещението. Светият Архиерейски Синод на СПЦ още веднъж е изразил подкрепата си за започнатото обновление на църковните обекти, разрушени по времето на мартенския погром през 2004 година, като е изказал надежда, че този процес ще продължи с обновяването и на останалите православни храмове и с всеобщото духовно обновление и възраждане на народа.

Сръбските архиереи са призовали също така да се търси и да се даде прошка за всичко, с дълбокото съзнание, че това е единственият път, който води към Възкръсналия Христос и към мира с всички, с които сърбите делят „това парче от благословената косовско-метохийска земя”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...