Патриарх Павле остава начело на Сръбската църква


По време на заседанието си във вторник Архиерейският събор на Сръбската православна църква отказа да освободи Негово светейшество патриарх Павле от първосветителските му задължения, съобщава Богослов.Ру.

На 24 октомври 94-годишният патриарх, който се намира под постоянни болнични грижи още от ноември миналата година, подаде до Синода на СПЦ молба да се оттегли от патриаршеските си задължения поради влошено здраве. Според Устава на СПЦ тази молба трябва да бъде разгледана от Архиерейския събор.

Както съобщава Богослов.Ру, цитирайки предварителната информация на сръбската агенция "Beta", архиереите, без да гласуват по повод молбата на патриарха, са решили, че той трябва да остане начело на Сръбската църква.

Заедно с това, според "неофициалната информация", на която се позовава "Beta", на поредния Архиерейски събор през май следващата година все пак ще бъде разгледан въпросът за промените в църковния Устав и за избора на нов Предстоятел.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...