Патриарх Павле: Отнемането на Косово ще бъде окупация




Източник: Актуално

"Всяка мисъл за отнемане на Косово ще означава, че пред очите на целия свят, през 21 век със сила се отнема част от територията на една демократична държава в центъра на Европа; територия, смятана за духовна люлка на тази държава” – е заявил днес сръбският патриарх Павле.

Патриархът е нарекъл такъв акт "окупация" в посланието, прочетено днес в Патриаршията от името на Събора на Сръбската православна църква. Патриархът е посочил, че единствено чрез споразумение може да се стигне до компромисно и справедливо решение.

“Ние не искаме нищо друго, освен въпросът за Косово да се реши по начина, по който други европейски демократични държави са решили подобни въпроси. Държавата Сърбия трябва при това да бъде готова да осигури право и същинска автономия за Косово, за всички хора и народи, които живеят там”, е заявил патриархът.

По думите на патриарха, Съборът се надява, че международната общност няма да наруши Божиите и човешките закони и ще се вслуша в правото и правдата, на която се основа международният ред.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...