Патриарх Павле: Подкрепяме Москва по бесарабския проблем



Патриархия.ru

В писмо до руския патриарх Алексий сръбският патриарх Павле изрази отрицателното становище на Сръбската православна църква относно решението на Букурещ да създаде три епархии на каноничната територия на Московската патриаршия. "Свещеният архиерейски Синод напълно подкрепя Вашите усилия, насочени към възстановяване на нормалния каноничен ред в Молдова – традиционна канонична територия на Московската патриаршия",  се казва в писмото. Патриархът определи бесарабския проблем като "въпрос, надхвърлящ компетенцията на една поместна църква" и водещ до "сериозни последици за цялото Православие".

"Споделяме Вашата загриженост във връзка с тези събития", подчерта Негово Светейшество, напомняйки, че възобновяването на Бесарабската митрополия е свързано с "един от най-мрачните периоди на човешката история – времето на нацистката окупация". Той изрази надеждата си, че конфликтът ще бъде разрешен "за полза на делото на всеправославното единство и свидетелство в света, което днес ни е така необходимо, за да съхраним единството на духа чрез връзките на мира (Еф. 4:3)".

Конфликтът между Руската православна църква и Румънската патриаршия е свързан с неотдавнашното решение на Букурещ да открие три нови епархии на каноничната територия на Московската патриаршия – в Молдова и Украйна.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...