Патриарх Порфирий беше интронизиран в манастира на Печката патриаршия в Косово



Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий беше тържествено интронизиран днес в древния манастир на Печката патриаршия в Косово.

Стотици вярващи рано сутринта изпълниха храма и двора на манастира. На церемонията не присъства представител на сръбското правителство, тъй като косовските гранични власти не допуснаха влизането на директора на сръбската правителствена Служба за Косово и Метохия Петър Петкович.

От 12 октомври косовската полиция предприе спешни мерки в град Печ, за да осигури протичането на интронизацията на сръбския патриарх.

Патриарх Порфирий беше избран за 46-ия предстоятел на Сръбската православна църква на 18 февруари миналата година, наследявайки патриарх Ириней, който се престави в Господа през ноември 2020 г. поради усложнения от covid-19. Първата церемония по интронизацията му се състоя един ден след избирането му, на 19 февруари 2021 г. в катедралата „Свети Архангел Михаил“ в Белград.

Негово Светейшество оглави литургията, в съслужение с множество архиереи на Сръбската православна църква, както и Негово Високопреосвещенство Будапещенския митрополит Иларион (Алфеев) от Руската православна църква и Негово Високопреосвещенство Преспанския и Пелагонийски митрополит Петър от Македонската православна църква – Охридска архиепископия. 

След литургията беше отслужен ритуалът по интронизацията на архиепископа на Печ и патриарх на Сърбия. В словото си Негово Светейшество каза на вярващите, че основната причина, поради която е днес в Печ, е „да се молим заедно с вас за всички хора, за общността на любовта, мира и доброто, която Господ Иисус Христос и Неговата Света Майка желаят“.

Той също така призова хората да се молят за албанците, които живеят в Косово, за да могат да живеят в мир. Говорейки за значението на Печката патриаршия, сръбският предстоятел подчерта, че: „Тук сме родени за Христа, тук в Печката патриаршия, в Дечани, Грачаница, в „Свети Архангел Михаил“ и други призренски храмове видяхме истинската светлина, придобихме Духа на Небето и истинска вяра, покланайки се на неделимата Троица.”

 

 

Източник: Оrthochristian.com; Оrthodoxtimes.com

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...