Патриарх Порфирий – да спре публичното насърчаване на насилието!



Сръбският Патирарх Порфирий отправи съболезнователни думи във връзка с трагедията в основното училище в Белград, където при масова стрелба днес бяха убити осем деца.

„С нетърпима болка чух новината за катастрофа, каквото не се е случвала на нашия народ и в нашето Отечество никога досега, а днес се случи в едно белградско основно училище.

Моля се на Христа Спасителя за пострадалите деца и служители в училището. Моля се на Спасителя за техните родители, братя, сестри и близки, и изказвам най-дълбоките си съболезнования.

Молитвите и любовта на Възкръсналия Господ и цялата ни човешка грижа и внимание са днес с вас, скъпи наши деца и учители, които днес сте в белградските болници.

Моля всички да отправим към Възкръсналия Господ молитвата си за мир и взаимна любов. И моля всеки да направи всичко по силите си, за да спре и да осъди всякакъв вид насилие, и особено да спре публичното насърчаване на насилието.“

 

В стрелбата в основно училище в Белград тази сутрин са убити осем ученици и един охранител, съобщи сръбското Министерство на вътрешните работи, цитирано от Танюг. Шест деца и един учител са ранени и приети в Спешния център в сръбската столица, посочва БТА. 14-годишно момче от училището е открило стрелбата. То е намерено и арестувано в училищния двор. Четири момчета и две момичета са в болница, едното от които е в критично състояние. Опасност за живота има и за една учителка.

Нападателят е стрелял с пистолет, който принадлежи на баща му, лекар. Бил е отличен ученик, спокоен, не е създавал проблеми досега и вероятно е бил под действието на наркотици при стрелбата, съобщи за БНР кореспондентът на БГНЕС в Белград Ели Юрукова. Стрелял е срещу учениците в кабинета по история, бил е сърдит, защото е получил лоша оценка по този предмет. Сам се е обадил на полицията след престъплението, за което се смята, че е използвал пистолета на баща си. Води се разследване за мотивите му. От полицията съобщават, че атаката е била планирана един месец предварително.

Президентът Румен Радев е изпратил съболезнователно писмо до сръбския си колега Александър Вучич.

От петък в Сърбия е обявен тридневен национален траур.

Източник: БНР, Официална страница на Сръбския патриарх Порфирий във ФБ

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...