Патриарх Порфирий помага на студенти в Хърватия



Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий  дари средства за десет годишни студентски стипендии на Сръбската бизнес асоциация Привредник от Загреб.

 

Една от най-старите сръбски организации в Хърватия, Сръбската бизнес асоциация Привредник от Загреб, през изминалата учебна година отпусна стипендии на общо 80 талантливи студенти от цяла Хърватия, предимно от икономически слабо развити райони.

Преди началото на новата учебна година интензивно се набират средства за стипендии за надарени ученици и студенти с недостатъчни финансови възможности. Годишната стипендия за един ученик е 5 000 хърватски куни (около 700 EUR) и 10 000 хърватски куни (около 1 300 EUR) за студент.

Тази година, за да събере средства за стипендии, Привредник отново стартира обществена кампания под надслов „Подкрепа за младите“, която включва известни общественици от Сърбия и Хърватия. Всички те призовават съпричастните хора, които осъзнават първостепенното значение на образованието и инвестирането в таланта на младите, да помогнат в тази важна благотворителна мисия.

„Днес с голяма гордост и благодарност споделяме, че Сръбският патриарх Порфирий със своето лично дарение стана първият „поддръжник на младите хора“. През тази учебна година Негово Светейшество, чрез Фонда на организация Привредник „Владимир Матиевич“, ще спомогне за обучението на десет отлични студенти от различни факултети и различни области на Хърватия. По време на своето служение в Загреб като митрополит на Загреб и Любляна, той неизменно е подкрепял и е оказвал активно съдействие на нашата работа и на нашите стипендианти. Сега, от най-високия престол на Сръбската православна църква, Негово Светейшество продължава да е верен на принципите си, знаейки, че по този начин не само помага на много талантливи младежи и техните семейства, но и дава пример на хората по света, че даряването е благословия, която се връща многократно“, се казва в изявлението на организацията.

Привредник е общество, което от основаването си в Загреб през 1897 г. традиционно е свързано с Църквата. Затова сме особено щастливи, че Патриархът е дълбоко съпричастен с нашата мисия, това ни насърчава да продължим да упорстваме в нашата работа – да помагаме на младите хора да учат, и знаейки кой ги подкрепя, да пазят своята културна и национална идентичност, да работят в полза и гордост на своя народ и родина“, отбелязва в заключение ръководството на Привредник.

 

Източник: Официален сайт на Сръбската православна църква

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...