Патриарх Теоктист: Да си дадем сметка за нашата християнска вяра като граждани на Европейския Съюз


Източник: пресцентър на Румънската Патриаршия

Послание на Негово Светейшество Патриарх Теоктист по повод Седмицата на молитвата за обединение на християните

Обичани в Господа братя и сестри,

С радост се обръщаме към вас по повод Седмицата на молитва за обединение на християните в началото на новата година, когато трябва да си дадем сметка за нашата християнска вяра като граждани на Европейския Съюз.

Призванието на Христовата Църква е да носи мир и добро съществуване между всички християни. Християните са поканени от Главата на Църквата, Господ Иисус Христос да проповядват мир и да го изпълняват чрез делата си пред всички ония, които споделят универсалните ценности като добро, истина и справедливост.

От религиозна гледна точка, Румъния се представя като една миниатюрна Европа, чрез добро съжителство на Православната Църква и другите Църкви и вероизповедания. Този начин на съжителство и сътрудничество между нашите Църкви ще помогне да преодолеем тенденциите за секуларизация и агностицизъм за тези, които искат премахването на религията от общественото пространство в името на един фалшив апел за свобода на съвестта.

Но Спасителят Христос, Който “всичко хубаво върши: и глухите прави да чуват, и немите – да говорят” (Марк 7:37), ще ни утвърди поотделно и всички заедно като проповедници на Словото Божие, за да дадем едно силно и убедително свидетелство.

Изразяваме надеждата си с дух на обич, добра воля и толерантност, което ще победи всякакви омраза, насилие и нетолерантност. Молим се на Господ, “Защото Той е нашият мир” (Ефес. 2:14) за мирно време и доброразбирателство в нашата страна и в целия свят.

† ТЕОКТИСТ
Патриарх на Румънската Православна Църква

Превод: Камелия Константинова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...