Патриарх Теоктист освети храм в чест на героите от румънската революция през 1989 година



Източник: CrestinOrtodox.ro

Негово Светейшество Патриарх Теоктист освети на 7 май храма, посветен на героите от революцията в румънската столица Букурещ през 1989 година. Това е първия храм в страната, посветен на героите от събитията през ноември 1989 година.

В поучителното слово, произнесено по време на Светата Литургия, Негово Светейшество патриарх Теоктист говори за мъчениците,  пострадали в комунистическите лагери. Комисия на Светия Синоз се заела с това да идентифицира имената на пострадалите в затворите и лагерите, които се споменават на всяка служба, споменават се като мъчениците Христови, дали живота си за  вярата в Бога.

Патриарх Теоктист ще се моли на Господа да помага на Румънския народ да пази в сърцата си това съкровище, оставено им от предците и Светите Отци на Църквата – силната и красива вяра.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...