Пекин трябва да позволи истинска религиозна свобода


Източник: AsiaNews

Архиепископ Никитас Лулиас, православният Митрополит на Хонконг и Югоизточна Азия (Вселенска патриаршия), прикани китайското правителство да признае православието сред официалните религии на страната и изрази загриженост за положението на християните в Азия.

Православният Митрополит на Хонконг и Югоизточна Азия призова правителството в Пекин да даде пълна религиозна свобода на всички вероизповедания в страната и изрази загриженост за положението на християните в Азия.

В интервю за католически ежеседмичник митрополит Никитас заяви, че не е съгласен с политиката на китайското правителство по отношение на религията, имайки предвид факта, че Пекин не включи православието сред петте “официални религии” на страната (римокатолицизъм, протестантизъм, ислям, будизъм и таоизъм).

Той каза, че “Това е дори още по-вредно, ако вземем предвид промените, които стават в Китай, една страна, която се развива бързо. Религиите трябва да се радват на пълна свобода, защото скоро ще настъпят истински обществени промени покрай икономическите”.

Митрополитът също така подчерта колко “трудна” е ситуацията за християните в много от азиатските страни под неговата духовна юрисдикция: “Християните все по-често са жертви на фанатизъм и неоправдана омраза. Трябва да се молим тяхното положение да се подобри колкото се може по-скоро”.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...