Пентагонът призна, че е изгарял хора с фосфорни бомби във Фалуджа



Източник: БГ Фактор

След натуралистичен документален филм за щурма срещу иракския град Фалуджа, показан по италианската телевизия RAI, Пентагонът с неудоволствие бе принуден да признае използването на запалителни бомби с бял фосфор срещу Фалуджа в качеството на смъртоносно оръжие, а не само като осветителни снаряди. Белият фосфор е отровно вещество, което при попадането върху тялото буквално разяжда кожата и тъканите до костта. Използването на подобни “осветителни” бомби срещу мирни жители е забранено от Конвенцията на ООН за особени видове конвенционално оръжие, приета през 1980 г.

В ефира на RAI бе излъчен филм за последствията от операцията “Призрачна ярост” – първите опити за нощен щурм срещу Ел Фалуджа, съпътствани с бомбардировки, през ноември 2004 г. Ясно се вижда, как нощното небе над града е изпъстрено от стотици избухващи фосфорни снаряди. В последвалия сухопътен щурм, завършил с превземането на Фалуджа през втората половина на месеца, участваха 12 000 американски командоси и 3 000 иракски войници. Веднага след завършването на операцията, в световните медии започнаха да се появяват слухове за химическо оръжие, използвано от американците при превземането на града.

Филмът “Фалуджа: Тайното клане”, дава неопровержими според авторите му доказателства, че запалителните бомби Mark 77, които се явяват усъвършенствана форма на бомбите с напалм, използвани от американците във Виетнам, са били използвани и срещу жителите на Фалуджа.

Последствията за човека от фосфорните бомби

Дълго време САЩ отричаха тези факти. През декември американското правителство официално определи ширещите се твърдения като “разпространяване на митове”. “В някои съобщения се посочва, че американската армия използва срещу Фалуджа “незаконни” фосфорни снаряди. Фосфорните снаряди не са забранени. Американската армия ги използва над Фалуджа много рядко, за осветителни цели”, бе официалният коментар по случая на сайта Usinfo. След излъчването на потресаващите документални кадри обаче, Пентагонът бе принуден да преразгледа позицията си по въпроса. Военното министерство на САЩ призна, че фосфорните бомби и снаряди са се използвали не само за осветяване, но и за поразяване на жива сила. Въпреки това, както подчерта официалният представител на Пентагона Бари Венейбъл, фосфорът “не е бил използван срещу мирни жители”.

Интервютата и снимките, събрани от италианските журналисти обаче, поставят под съмнение и посдледните признания на американските военни. “Заповядаха ни да сме внимателни, тъй като срещу Фалуджа ще използват бял фосфор. Форфорът изгаря тялото, стапя плътта до костите. Видях обгорените тела на жени и деца. Фосфорът се възпламенява във въздуха, после образува облак – всичко живо в радиус 150 м. умира”, разказва пред кореспондентите бивш американски войник, воювал във Фалуджа.

Галерията с фотографии на сайта на телевизията Rainews24.it показват ясно за какво точно говори американският войник. На десетки качествени цветни снимки, правени отблизо и предоставени на журналистите от Изследователския център за правата на човека във Фалуджа, се виждат телата на жители на града, чийто дрехи са останали почти непокътнати, но тъканите са разядени до костта, а там където е останала кожа, тя е обгоряла, сбръчкана и напукана.

Запалителните бомби над Фалуджа са убивали и мирни жители, сред които жени и деца

“Над града се изсипа огнен дъжд. Хората, поразени от това разноцветно вещество, започваха да горят. След това по улиците откривахме трупове с необичайни рани. Телата бяха жестоко обгорели, а дрехите бяха почти незасегнати”, разказва биологът от Фалуджа, Мохамед Тарек, дал интервю за филма.

Белият фосфор се използва в авиационните бомби, касетъчните боеприпаси за авиацията, артилерийските снаряди, мините и в други взривни смеси. При взрив на подобен боеприпас, става разпръскване на фосфора на малки парченца, които се възпламеняват на въздуха, образувайки бял фосфоресциращ облак.

При енергичното окисляване и самовъзпламеняването на фосфора се получава фосфорен анхидрид (P2O5), който в комбинация с влагата от въздуха образува облак бял “дим” от малки капки фосфорна киселина. При разпръскването на разтвора, състоящ се от 20 части фосфор и една част серовъглерод, последният бързо се изпарява, а ситно раздробеният фосфор се възпламенява и изгаря всички живи тъкани, на които попадне. Характерните признаци на фосфорните изгаряния са своеобразната чеснова миризма, светене в тъмното и димене при нарушаване на целостта на кожата (светещи и димящи рани).

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...