Петер Хандке дарява 50 хиляди евро на сръбско село в Косово



Източник: Блиц, пак там

Австрийският писател Петер Хандке и директорът на театъра „Берлински ансамбъл” (Berliner Ensemble) Клаус Пайман са пристигнали на 9 април във Велика Хоча, близо до град Ораховац, за да връчат като подарък 50 хиляди евро на жителите на сръбското село, известно със своите 13 църкви, някои от които датиращи от средновековието. Хандке и Пайман са предали на сърбите от Велика Хоча сумата от алтернативната берлинска награда „Хайнрих Хайне”, връчена на Хандке през февруари за неговото литературно творчество.

Множество критици осъдиха Хандке заради позицията му спрямо Сърбия и войната в бивша Югославия, особено след присъствието му на погребението на бившия президент на Сърбия Слободан Милошевич.

„Обичам Велика Хоча и затова искам да похарча парите си тук. Обичам тези деца, тукашното вино и ракия и синьото небе”, – е заявил Хандке пред голям брой чуждестранни и местни журналисти пред една от църквите.

На въпроса как обяснява факта, че мнозина го укоряват за това, че помага на сърбите, писателят, в характерния си стил, повече на сръбски, отколкото на немски, е отвърнал: „Всичко е под контрол”.

Хандке е бил посрещнат и от сръбски писатели от Косово, сред които Петър Сарич, автор на множество романи и поетични сборници. Той е предложил след 50-60 години някоя от най-хубавите улици в Белград да бъде кръстена на Хандке.

Петер Хандке и Клаус Пайман са присъствали на Пасхалната литургия и са останали във велика Хоча до понеделник. След това са посетили манастира Високи Дечани и някои други храмове на Сръбската православна църква в Косово.

Наградата „Хайнрих Хайне” се дава по традиция от град Дюселдорф. Миналата година журито на града присъди отличието на Хандке за литературното му дело, но последваха разправии заради позицията на писателя, подкрепяща Сърбия. След тази случка се роди инициативата за алтернативна Берлинска награда „Хайнрих Хайне”. Призът бе връчен на Хандке, а парите бяха събрани от група левичари и световни активисти. Повече от 500 дарители, чрез дарения от 2,50 до 5000 евро, осигуриха сумата от 50 хиляди евро. В съобщението на „Берлински ансамбъл” се казва, че във Велика Хоча сърбите живеят главно от социални помощи и слаби реколти от унищожени посеви.

Клаус Пайман, вече няколко десетилетия, е един от водещите режисьори в немскоговорящия свят. Бил е в продължение на 13 години директор на Бургтеатер във Виена. Известен е с предизвикателните си представления, а от 2000 година ръководи известния Брехтов „Берлински ансамбъл”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...