Петер Хандке: изпратете наградата ми на сърбите в Косово



Източник: KIM Info-service

Австрийският драматург и романист Петер Хандке още веднъж шокира германската общественост (след като зае просръбска позиция по време на войните в бивша Югославия и изрази подкрепа за сръбския режим – бел. прев.), но този път по такъв начин, че дори и най-крайните му опоненти не посмяха да го критикуват. Той се отказа от алтернативната награда “Хайнрих Хайне”, която актьори и интелектуалци от Берлин пожелаха да му връчат, в полза на сърбите от Косово, които живеят “оградени с бодлива тел и танкове”.

Берлинската трупа, ръководена от също често оспорвания Клаус Пейман, прочутият бивш директор на Виенския градски театър (Vienna Burgtheater), наскоро организира дарителска акция, подкрепена от голям брой актьори, за да връчи на Хандке алтернативна награда “Хайнрих Хайне” в размер на 50 000 евро. Изключително престижната награда за немски език беше присъдена на Петер Хандке от експертно жури в Дюселдорф, но Градският съвет отказа да признае решението му, заявявайки съвсем буквално, че наградата не може да се даде на писател, който е просръбски настроен!

Случаят предизвика разгорещена дискусия и мнозина стигнаха до заключението, че представлява пример за груба политическа цензура в литературата. Местни политици осъждат един от най-големите живи писатели в немската литература, предупредиха изтъкнати интелектуалци, сред тях и такива като нобеловият лауреат Гюнтер Грас, който в един момент беше защитник на бомбардировките над Сърбия.

В същото време Хандке информира Пейман и приятелите си, че се отказва също и от алтернативната награда, защото, както и по-рано е посочвал, не желае неговото творчество да бъде обект на намеса от страна на местни политици. Парите, които са събрани, би следвало да се изпратят в сръбските анклави в Косово и Метохия на хората, които живеят при невъзможни условия, благодарение на поддръжниците на “свободата”, наложена им от бомбите на НАТО.

Грас разпуска журито

В Дюселдорф вече открито се признава, че решението е наистина политическо, и че, както се твърди, наградата “Хайнрих Хайне” има ясно изразен политически характер. В отговор на това, Грас, който има изключително влияние, е изпратил искане занапред Градският съвет да бъде лишен от правото да одобрява или отхвърля решението на експертното жури.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...