Петиция в подкрепа на пакистанско момиче, заплашено от смъртна присъда заради християнската си вяра



asia-bibiСлед пет отлагания на делото, Апелативният съд в Лахор, Пакистан, осъди Ася Биби заради християнската й вяра. Присъдата, която местното законодателство предвижда по това обвинение, е смърт.

Ася Биби е обвинена в богохулство и отстъпление от исляма, защото е изповядвала християнската си вяра в тази мюсюлманска страна. По време на изслушванията на защитата, обвинителите са организирали ислямски имами да стоят в съдебната зала и по този начин да заплашват свидетели по делото, които са били дошли да свидетелстват в полза на Ася.

Може ли съд, председателстван от съдия-мюсюлманин да отсъди независимо, безпристрастно и обективно в присъствието на 20 имама? Как е възможна изобщо независимост на съда в страна, където не се прави разлика между гражданския и религиозния закон? Или в съдебна система, където “пазители на вярата” надзирават процеса?

Правата на Ася Биби са погазени в това дело. Самото съществуване на закон за богохулството в Пакистан е сериозно нарушение на основното право на свобода на вероизповеданието. Във Всеобшата декларация за правата на човека, чл. 18 се казва:

Bсеки човек има право на свобода на мисълта, съвестта и религията; това право включва правото да смени религията или убежденията си, както и свободата да изповядва религията или убежденията си, индивидуално или колективно, публично или частно, чрез обучение, обреди, богослужение и ритуали.

Ася Биби не е получила честен и справедлив процес, нито такава присъда. Отнето й е дори правото да защити своята невинност срещу фалшивите обвинения.

Семейството на Ася Биби е заявило, че ще обжалва пред Пакистанския Върховен съд. Но с оглед на това, което се случи в Апелативния съд, не сме оптимисти. Време е САЩ, Обединеното кралство и други западни страни да задвижат дипломатическите си механизми.

Християнските мисионери и неправителствени организации, работещи в Пакистан знаят, че правителството не би направило нищо, което би разтревожило САЩ. По тази причина най-полезното на този етап е да пишете до американското посолство в страната и да ги помолите да мобилизират всички възможни дипломатически средства за освобождаването на Ася Биби.

Можете да подпишете петиция от сайта на citizengo.org, с която да изпратите електронно писмо до американския посланик в Пакистан Ричард Олсън. Може би сте последната надежда на Ася.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...