Пет години българска православна църква „Св. Иван Рилски“



Ide. li

Българската православна църква "Св. Иван Рилски" – днес всеки български имигрант в Монреал знае къде се намира тя. За пет години църквата успя да се утвърди като стълб на българското тук и да спечели свои съмишленици.

Настоятелствата през различните години се обединяват около идеята да изградят едно място, където освен да се помолиш и потърсиш душевно спокойствие, да можеш да срещнеш приятели, партньори, да споделиш и да се повеселиш. И успяват. След всяка литургия можеш да изпиеш чаша кафе с познати. В различни периоди от развитието на църквата има занимания с децата, на които те се учат на българската азбука, слушат приказки, рисуват, пеят и играят. През миналата година след литургия се прожектираха любими български филми. А за всеки по-голям празник се организират тържества.

Миналата и тази година пък се работи усилено по проект за строителство на жилища за български имигранти, финансиран от правителството. От нас зависи после да си изградим един български мини-комплекс – църква, жилища, магазин, ресторант. Проблем обаче се оказва намирането на подходящ терен. Но проблемите се решават, когато хората се обединяват. За това църквата е отворена за предложения и мнения за бъдещето є развитие и всички проекти, по които се работи. По този повод на 19 октомври 2007 – денят на Свети Иван Рилски, настоятелството, по идея на отец Димитър, организира среща-коктейл, на която намерили вече своето място тук българи да споделят опит и мнение за бъдещето на църквата.

Така обединени успяваме да поддържаме българската църква през тези пет години. С членския внос, който се плаща от регистрираните членове на църковната община, и от даренията, правени от сърце от всеки един пожелал да подаде ръка на българското далеч от родината.

Църквата е на хората, на нас, и от нас зависи да я има. Нека не сочим и не хулим, а продължим с общи усилия, дори да ни е трудно, за да продължи да я има и нея. И един ден, дай Боже, в собствена сграда, която да е винаги отворена, за да ни посрещне. За това сега се събират средства в специална сметка.

Започнала от идеята на шепа ентусиасти, преминала през перипетиите да се установи като институция тук, днес българската църква "Св. Иван Рилски" е средищно място за всички български имигранти в Монреал и отправна точка за бъдещите такива.

На хората, работили усилено през тези пет години, БЛАГОДАРЯ. Благодаря на всички, допринесли за запазването на българската идентичност далеч от пределите на родината.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...