Подворието на РПЦ в Бари трябва да стане огнище на православието в Италия, смятат в Москва



Лично президентът Медведев ще приеме ключовете от Подворието

Насрочената за 1 март церемония по предаването на Подворието на Руската православна църква в Бари на руската страна се разглежда в Москва като събитие от исторически мащаб.

"Предаването на Подворието е историческо събитие, което показва нивото на взаимодействието и взаимното разбирателство не само между Русия и Италия, но и между двете Църкви", заяви пред "Интерфакс" Сергей Приходко, помощник на президента на Русия.

На церемонията ще присъстват руският президент Дмитрий Медведев и президентът на Италия Джорджо Наполитано, по чиято покана главата на руската държава ще посети Бари.

Очакваме, че президентът на Италия ще предаде на Медведев символичните ключове от този комплекс, заяви пред Интерфакс протойерей Владимир Кучумов. "С това ще бъде сложена окончателната точка в процеса на предаването на Свети-Николаевото подворие в собственост на руската държава", подчерта свещенникът.

По думите на Приходко, на церемонията ще бъде прочетено поздравителното послание на папа Бенедикт ХVІ. Ответното слово на руския патриарх Кирил ще прочете Егориевският епископ Марк, изпълняващ длъжността шеф на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия.

"За връщането на Подворието имат заслуга и сегашният премиер на Италия Силвио Берлускони, и неговият предшественик Романо Проди. Това събитие създава благоприятна атмосфера за разширяване на двустранното взаимодействие с Италия, най-вече в хуманитарната сфера", каза представителят на Кремъл.

Той изрази надежда, че Подворието на Руската църква ще стане "един от духовните центрове за развитие на православието на италианска земя".

Очаква се, че руският и италианският президенти ще посетят православния храм "Св. Николай Чудотворец" и базиликата "Св. Николай", в която се пазят мощите на този широко почитан и в Русия, и в Италия светец.

След това в кметството на Бари ще се състоят преговори между президентите на двете страни. Според Приходко "ще бъде повдигнат най-вече въпросът за културното и хуманитарно сътрудничество между Русия и Италия, за подпомагане на диалога между Руската православна и Католическата църкви".

Договорката за предаването на архитектурния комплекс в Бари бе направена при посещението на президента Владимир Путин в Италия през март 2007 г. Актът за предаването на Подворието на Русия бе подписан в Рим на 13 ноември. От руска страна документът бе подписан от секретаря на руския президент Владимир Кожин, а от италианска страна – от ръководителя на Агенцията за държавните недвижими имоти на Министерството на икономиката и финансите на Италия Маурицио Прато.

В състава на комплекса с площ 8 хил. кв. м. влизат страноприемницата и храмът "Св. Николай Чудотворец". Инициативата за построяване на храмов комплекс за руските поклонници, пристигащи в Бари, за да се поклонят пред мощите на Св. Николай Чудотворец, принадлежи на руската велика княгиня Елизавета Фьодоровна. Комплексът е построен по проект на прочутия архитект Алексей Шчусев с дарения от вярващи, в това число и от императора Николай ІІ. Поради Първата световна война и революцията строителството не е завършено, а през 1937 г. всички сгради заедно с земята са предадени на кметството на града.

Бари е одно от най-посещаваните поклоннически места от православните вярващи от Русия. | Интерфакс

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...