Позволяват достъпа на жени в един от манастирите на Света гора



Източник: actualno.com

Жени за пръв път от столетия ще могат да получат достъп до една от светините на Атон, монашеската държава в Северна Гърция. Според съобщение на Гръцката агенция за църковни новини, цитирана от "Новости", местните власти са решили да позволят достъпа в манастира Зигос, древна атонска обител, на всички желаещи, включително жени.

Манастирът, където в момента се провеждат археологически разкопки и се проучва, е разположен само на 40 метра от територията, където вече достъпът на жени е забранен (по силата на т. нар. "аватон" – "недостъпен"), както и на 2 километра от Урануполис.

Архитектурата му е забележителен пример за светогорското манастирско строителство. Сведения за него се срещат за първи път през 942 г. Съществувал е до края на XII век. Там започва своя монашески път св. Атанасий Атонски, който по-късно основава обителта "Великата Лавра".
Даденото разрешение не означава, че ще бъде отменен "аватон"-ът за достъп до Света гора, който строго забранява влизането на жени, дори и на женски животни.

Манастирът Зигос може да стане изключение от правилото за достъп на жени, тъй като се намира извън официалните граници на Атон, които е забранено да се престъпват от жени.
До днес са запазени крепостните стени на манастира с единайсет кули, а също развалините на църква, построена в началото на XI век.

Сега в манастира се извършват общи разкопки от министерството на културата на Гърция.
Света гора се е оформя като манастирска общност през 963 година, когато монаха Атанасий основава манастира Великата Лавра, който и днес е най-големият от всички 20 манастира на Атонската Света гора.

Манастирът се е ползвал с покровителството на византийските василевси, което допринася за бързото му разрастване и увеличение на неговото богатство и имане.

По времето на Четвъртия кръстоносен поход 13 век Света гора има нови католически господари, които насилствено принуждават светогорските монаси да приемат покровителството на папа Инокентий III. Това продължило до възстановяването на Византийската империя. През 14 век каталунски наемници ограбват атонските манастири.

Според гръцката конституция Атонската планина (Света гора) е самостоятелна административно-политическа единица, която има 20 манастира с правото на самоуправление, което се извършва от "Светата общност", управляваща автономията).

Главен град и административни център е Карея, която е седалище на губернатора като представител на гръцката власт. Духовно, Света гора е под директната юрисдикция на васеленския патриарх в Цариград. Наред с манастирите има 12 скита, малки монашески общности. Има и много усамотени монашески килии на целия полуостров.

Всички лица, живеещи на Атонската Света гора, стават гръцки граждани без никакви формалности, след като приемат монашеството. Всеки поклонник от мъжки пол би могъл да посети Света гора, но едва след като получи специално позволение.

Посещението на жени в Света гора е забранено с императорска вула през 1060 година. Дори и животни от женски пол не могат да се донасят в монашеската република с изключение на котки и кокошки, които снасят яйцата, необходими за направата на бои, използвани в зографисването на икони.

Във връзка с това е интересно да се спомене, че по времето на гръцката гражданска война, Атон е убежище за много бежанци, между които е имало жени и девойки.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...