Поздравление на Сръбския Патриарх Порфирий по случай 1033-годишнината от Покръстването на Русия



Поздравителното послание на предстоятеля на Сръбската православна църква патриарх Порфирий по време на състоялите се в Киев тържества по случай 1033- годишнината от Покръстването на Русия прочете Топлишкият епископ Йеротей. В поздравлението се казва:

До Негово Блаженство
митрополит Киевски и на цяла Украйна Онуфрий

Ваше Блаженство, скъпи наш во Христе брате и съслужителю!

Блаженейши брате Онуфрий и събратя-архипастири, свещеници, монашествуващи, игумении със сестрите, братя и сестри, киевчани, верни народе на Украйна, твърдо и нерушимо пазещ чистотата на православната вяра, съхраняващ неразделен хитона на Господа и Спасителя наш Иисус Христос! Поздравявам всички ви с великия празник – деня на Покръстването на Русия и паметта на вашия Покръстител – светия благоверен и равноапостолен княз Владимир!

Вашата личност, (Ваше Блаженство), и твърдото Ви управление на кораба на Украинската Църква в това изключително трудно време, скъпи наш во Христе брате, станаха символ на вярност към единството на Православната Църква и смело противопоставяне на изкушенията. Изборът, който направихте, следвайки примера на Вашия велик предшественик, митрополит Владимир, е съпоставим с избора на светия княз Владимир, който избра за себе си Православието, предварително запознавайки се с всички вероизповедания от онова време. Оставайки верен на каноничния ред и единството с Православната Църква, Вие повторихте избора на светия княз Владимир. По този начин Вие заедно с Вашите архиереи, свещенство, монашество и народ, станахте образец, който е известен и сред нашия благоверен сръбски народ.

Вие, Ваше Блаженство, засвидетелствахте братската си любов, когато посетихте онази част от Сръбската православна църква, която продължава да се сблъсква с подобни съблазни и днес – в Черна гора. Там Вие заедно с покойния митрополит Амфилохий се молихте за единството на Църквата и оглавихте литийното шествие, което показа, че ние, православните сърби, както и народът на Украйна, ще бъдем познати на света благодарение на верността си към Христос и противопоставянето на съблазните, пред които ни изправя князът на този свят.

В деня на този велик празник бих искал да Ви изразя голямата си благодарност за Вашата помощ и любов. Благодарение на тях и по молитвите на свети княз Владимир и свети Сава светата Православна църква в Сърбия, в Украйна и навсякъде, където се запазва верността към Свещеното Предание и каноничния ред, ще бъде славен победител над силите на този свят.

Ваше Блаженство, още веднъж сърдечно Ви поздравявам с празника, отправяйки молитви към Господа да Ви изпрати сили за по-нататъшно служение на Вашата Църква и верния народ.

Архиепископ Печки,
Митрополит Белградско-Карловашки,
Патриарх Сръбски Порфирий

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...