Поканата за диалог и отговорът на поместните църкви



Неформална среща за за решаване на актуалните проблеми на световното православие – така определя характера на предстоящото събитие в Аман, столицата на Йордания, Негово Блаженство Йерусалимският патриарх Теофил III във второто си писмо до предстоятелите на поместните православни църкви.

Както беше съобщено по-рано, в края на 2019 год. Патриарх  Теофил III изпрати до всички поместни църкви писмена покана за среща, на която да бъде обсъден проблемът за разделението в православния свят, което настъпи след като Вселенският патриарх Вартоломей I провъзгласи автокефалията на новосъздадената църковна структура в Украйна с името Православна църква на Украйна (ПЦУ).

В писмото се казва още:

 

Както всички знаем, диалогът и примирението между братята е единственият път за придвижване напред…
Смирено беше казано,  че нашата среща няма да бъде официален Синаксис, а по-скоро братска среща, която ще открие диалога за предизвикателствата, пред които е изправена православната общност в този критичен момент. Ние ще продължаваме да използваме всички средства за комуникация с Вселенската патриаршия, за да постигнем консенсус сред нашите братя предстоятели, като приветстваме Негова  (на Вселенския патриарх – бел. ред.) Всесвятост и  признаваме старшинството му по чест.

Благоприятният резултат на това начинание полагаме на това, че към него се отнасяме като към дружеско събрание на братя за разглеждане на методологията за постигане на една обща цел – диалог и  примирение за съхраняване на единството на нашата православна общност; и нека тази среща да предизвика по-нататъшно обсъждане в бъдеще, като стане основа за сътрудничество. Защото „Ако ли ходим в светлината, както и Той е в светлината, имаме общение един с други, и кръвта на Иисуса Христа, Неговия Син, ни очистя от всеки грях.“ (I Иоан 1:7).
Отчитайки братския характер на срещата, ние считаме, че участието в нея няма да изисква задължително участие в обща Евхаристия, а само  готовност да работим и да се молим заедно.
Решенията на най-големите проблеми трябва да се намерят в диалог, основан на братството, което имаме помежду си. И ние се молим за това Светият Дух да ни води по пътя на единството в Христа.“
На 21 февруари Канцеларията на Светия Синод оповести решението на Синода Българската православна църква да не участва в срещата. Текстът на съобщението гласи:

Във връзка с получени писма от Негово Блаженство Йерусалимския патриарх Теофил III, в които отправя покана за участие в братско събрание на Предстоятелите на Поместните православни църкви и техните делегации в Аман, Йордания, Св. Синод на БПЦ-БП съобщава, че се въздържа от участие в горепосочената среща и съответно няма да изпрати свои представители в Аман, столица на Йордания. Св. Синод изразява личната си братска любов към Негово Блаженство Йерусалимския патриарх Теофил III и дълбоката си почит към Йерусалимската Патриаршия – хилядолетна пазителка на животворящия Гроб Господен. 

Константинополският Патриарх Вартоломей също е отказал да участва в срещата. Потвърдили са участие 6 от общо 14 поместни православни църкви: Иерусалимската, Руската, Сръбската, Полската, Румънската, Православната църква на Чехия и Словакия. Предвидено е срещата да се открие на 26.02.2020 год.

Източници: www.religion.in.ua ; www.bg-patriarshia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...