Покана от Вселенския Патриарх до йерарсите на Кипърската Църква


Източник: athos.alexsoft.gr

На 27 октомври 2005 Вселенският Патриарх е изпратил покана до кипърските йерарси да посетят Фенер на 10 ноември, във връзка с настъпилата криза около избора на нов архиепископ на Кипърската православна църква.

Вселенският Патриарх Вартоломей е изпратил покана към деветте йерарси на Кипърската църква да посетят Фенер на 10 ноември, за да разговарят по архиепископския проблем. Към всеки митрополит има лично отправена покана, но съдържанието им е еднакво. В писмото си, след като Вселенският Патриарх споменава, че Светата Автокефална Църква на Кипър среща сериозни проблеми поради дългото боледуване на нейния Архиепископ Хризостом, което е необратимо, набляга, че отговорността на Вселенския Патриарх за постоянството и твърдостта на Православните Църкви налага „да се обсъди с братята йерарси от Острова начина, по който ще се реши проблема”.

В Патриаршеското послание се казва, че целта на поканата е “да поддържаме и с останалите йерарси на Кипърската Църква братски отношения и контакти по наличните мнения”.

Председателстващият Светия Синод на Кипърската Църква, Митрополитът на Пафос Хризостом, беше заявил, че ще свика извънредно заседание на Синода, за да се обсъди поканата и за да се вземе синодално решение. Независимо от това, смята се за сигурно, че на поканата на Вселенския Патриарх ще отговорят Митрополитът на Морфу Неофит, Хорепископът на Тримитунд Василий и Епископът на Кико Никифор.

Гореспоменатите йерарси посетиха миналата седмица Фенер, където потърсиха съдействието на Вселенския Патриарх, за решаването на проблема, който се разрасна поради боледуването на Архиепископ Хризостом.

По материали от гръцкия печат.

Превод: Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...