Покойният румънски патриарх Теоктист е бил член на фашистко движение от 30-те години



 

Източник: Дневник

Покойният румънски патриарх Теоктист, който напусна този свят края на юли, е бил член на Желязната гвардия – антисемитско движение от 30-те години, сочат публикувани днес във вестник "Котидианул" документи, които потвърждават вече отправените към него обвинения в този смисъл, предаде агенция Франс прес.

 

Събраните в досието на Теоктист документи показват, че той е действал в рамките на Желязната гвардия и също, че е участвал в бунта, организиран от движението през януари 1941г., по време на който са убити 120 евреи и са подпалени двадесетина синагоги, пише вестникът. Според него обвиненията са били формулирани "под натиск" през 1949г. от свещеник, разследван от политическата полиция, но последвалите проверки показали, че става въпрос за измислици.

Обвиненията бяха отхвърлени веднага от говорителя на православната църква Костел Стоика, според когото става въпрос "за оклеветяването на човек, който не може вече да се защити".

В началото на 2000 г двама историци твърдяха на базата на документи, че през 1941г. Теоктист е участвал в опустошаването на синагога в Букурещ, отбелязва АФП.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...