Политически аспекти на папската визита в Турция



Източник:  Радио Ватикана

“Светият Престол няма нито властта, нито политическата задача за намеса по върпоса за влизането на Турция в ЕС. Въпреки това, има положително отношения и насърчава диалога и присъединяването на страната на базата на общите ценности и принципи. В този смисъл може да се тълкува положителната оценка на Папата към инициативата “Съюз на цивилизациите”, предложена от турския премиер Ердоган.” Това е заявил директорът на Ватиканския пресцентър, отец Федерико Ломбарди, след срещата между Папа Бенедикт ХVІ и турският премиер Ердоган, състояла се във VIP залата на летището в Анкара.

Турският премиер пръв посрещна Папата от самолета, а по време на разговора му е припомнил съвместната инициатива “Съюз на цивилизациите”, заедно с испанския премиер Дзапатеро и Кофи Анан. От своя страна Бенедикт ХVІ е изразил радостта си да бъде в Турция, допълвайки, че тя е страна “модел със своята демокрация и светски характер”. “Винаги съм искал да посетя Турция – допълни Папата. Обичам Турция и турската култура. Вашата страна е мост между различни култури. Дойдох, за да дам и моя принос”.

Часове по-рано, на пресконференция по време на полета към Турция, Папата е заявил:

“Целта на това пътуване е диалогът, братството и разбирателството между култури и религии в името на помирението. Всички чустваме отговорност в настоящия исторически момент”.

На въпроса как посреща напрежението, свързано с визитата, Папата е отговорил: “С голяма вяра и надежа и разбира се, разчитайки на помощта, симпатията и молитвите на хората”. Той е подчертал, че посещението не е политическо, а пастирско, с крайна цел диалога с исляма и братята християни, особено православните, за по-добро взаимно разбирателство.

"Не трябва да очакваме големи резултати от това посещение – е уточнил Бенедикт ХVІ. Неговата стойност е символична и се състои в самите приятелски срещи и взаимния дълг за мир и братство”.

На въпроса за интеграцията на Турция в Европа, Папата е припомнил, че бащата на модерна Турция, Кемал Ататюрк, е взел за модел френската конституция, което означава, че още от своето начало в модерна Турция съществува диалог с европейската култура. “Затова – е казал Бенедикт ХVІ – диалогът между европейската мисъл и мюсюлманската традиция е вписан в самото създаване на модерна Турция, а това означава обща отговорност: ние, европейците, трябва да преосмислим светския начин на мислене, който изключва религията от обществения живот и води към улица без изход. Турция, от своя страна, трябва да преосмисли заедно с европейците как да изгради за бъдеще връзката между светския характер и традицията, в която основен елемент е свободата, чиито стойности се основават на религията и дават съдържанието на самата свобода”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...