Полските католици ще се молят за медиите



Източник: Katolik.pl

Полски католици заявиха, че възнамеряват да започнат молитвена кампания за медиите в съвременния свят. Инициативата е на полските монаси от ордена на салваторианите и техния портал Katolik.pl.

"Медиите играят все по-голяма роля в нашия живот и Църквата често напомня за заплахите, които те носят за съвременния човек – се казва в изявление на инициаторите на кампанията. – От друга страна обаче, Тя вижда в тях и шанса за проповядване на Евангелието на огромно множество хора по света. Полският информационен портал Katolik.pl желае да призове към обща молитва с намерения за медиите. Медиите станаха неделима част от съвременния свят. Тяхната сила, обсег и влияние стават все по-големи. Пространството на нашия живот във все по-голяма степен се определя от електронните медии: телевизия, радио, интернет, кино. Тяхното значение е неоценимо, дори само заради това, че им посвещаваме извънредно много време. Днешните медии са източник на знание, на развитие, източник на образование и възпитание, но те представляват и сериозна опасност. Забелязвайки всички тези явления, ние решихме да запълним съществуващото според нас празно пространство между духовния живот на вярващите хора и света на електронните медии. Започваме молитвена кампания с намерения за медиите".

Молитвите, създадени специално за тази цел, са утвърдени от кардинал Франчишек Махарски. Те могат да се използват не само за лична употреба, но и по време на публични богослужения на Римокатолическата църква. По-долу цитираме една от тях:

Молитва за всички хора

Всемогъщи Боже, Ти по най-съвършен начин започна диалог с човечеството, като му даде Своя възлюбен Син Иисус Христос. Молим Те, погледни благосклонно към всички народи, общности и лица, общуващи помежду си чрез Интернет (периодичния печат, радиото, телевизията и киното). Отвори сърцата на жените и мъжете от различни раси, религии и култури, та като използват богатствата на техниката, да работят в служба на общото добро и да допринасят животът на света да се формира от мира и любовта. Молим Те, стори тяхното присъствие в медиите да принася добри плодове в учението и труда. Нека това, което те вършат, ги приближава до Тебе и Ти принася слава. Чрез Христа, нашия Господ. Амин".

Превод: Благовеста Лингорска-Начевска

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...