Полски архиепископ се оттегли заради сътрудничество на комунистическите тайни служби



Източник: Bulgarian Post

Станислав Виелгус, архиепископ на Варшава, се оттегли по-малко от час преди да поеме поста. Папа Бенедикт XVI е помолил предшественика му временно да изпълнява длъжността му. Предполага се, че около 15% от полското духовенство е сътрудничело на комунистическата тайна полиция.

Бъдещият архиепископ на Варшава Станислав Виелгус се оттегли по-малко от час преди да поеме поста. Причина за това станаха разкрития, че е сътрудничил на комунистическите тайни служби.

Информацията беше съобщена от ватиканското радио. Папа Бенедикт XVI е приел оттеглянето на Станислав Виелгус. Папата е помолил предшественика му кардинал Йозеф Глемп да се върне временно на поста.

Архиепископ Виелгус трябваше да бъде въведен в длъжност със специална меса, въпреки признанието му, че е помагал на тайната полиция. Оттеглянето на толкова късен етап е безпрецедентно в историята на католическата църква.

Назначението на Виелгус предизвика една от най-сериозните кризи в полската църква в последно време. Специална комисия към църквата обяви, че той е сътрудничил на тайните служби. Впоследствие архиепископът призна за действията си, но отрече да е доносничил за други свещеници. Според Виелгус документите, уличаващи го в последното, са създадени от „комунистическите функционери“.

Проучвания на общественото мнение показват, че две-трети от поляците смятат, че Станислав Виелгус трябва да се оттегли. Църквата играе важна роля в полския обществен живот, а дейността й по време на борбата срещу комунистическата власт в страната е високо ценена.

Въпреки това исторически изследвания показват, че поне 15% от полското духовенство е сътрудничело на комунистическата тайна полиция. Затова полската църква инициира серия от разследвания за откриване на доносниците.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...