Полша затъва в криза заради свещеника агент


Източник: в. Сега

Полският премиер Ярослав Качински заяви, че страната е изправена пред национална криза, след като номинираният за архиепископ на Варшава Станислав Виелгус бе принуден да се оттегли заради разкритията, че е бил сътрудник на комунистическите тайни служби, предаде АП. Пред държавното радио Качински изрази задоволство от решението на папа Бенедикт ХVI да приeме оставката на Виелгус.

Премиерът, чиято консервативна партия "Право и справедливост" се бори едновременно за прочистване на страната от остатъците на комунистическото влияние и за укрепване на традиционните католически ценности, предупреди, че скандалът може сериозно да навреди на авторитета на църквата в Полша. "Тъй като църквата е не само религиозна, но и национална институция, сме изправени пред национална криза", посочи Качински.

Станислав Виелгус е бил важен агент на комунистическата полиция, твърди пред в. "Кориере дела сера" отец Тадеуш Исакович-Залески, който разследва евентуалното агентурно минало на полските свещенослужители. Според него от архивите личало, че Виелгус е сътрудничил не само на контраразузнаването, а и на външния шпионаж на страната. "Сътрудничество му не е било безобидно. Щом е фигурирал над 20 години в регистрите на тайната полиция, той е бил смятан за важен".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...