Португалски православен молитвеник бе издаден за първи път



Още един безценен текст за православните християни бе публикуван в полза на нашите братя, които говорят португалски. С благословията на Негово Високопреосвещенство Мадридския и Лисабонски архиепископ Нестор за първи път бе издаден португалски православен молитвеник Devocionário Ortodoxo.

Новото издание съдържа сутрешни и вечерни молитви, канони, акатисти, правилото преди Свето Причастие, както и псалмите и химните, включени в църковните служби.

Текстът е преведен и публикуван благодарение на труда и усилията на игумен Петър (Прутеану) и йеродякон Йероним (Томаз) от църквата „Свети Йоан Златоуст“ в Кашкаиш, които са работили по богослужебна книга, издадена през 2019 г.

Надяваме се, че резултатът от нашата работа ще бъде полезен не само за португалци, бразилци и други говорещи португалски, които приемат православието, но и за римокатолици, които все повече се интересуват от православното богослужение“, каза игумен Петър.

Молитвеникът от 230 страници е издаден в твърди и меки корици от известното португалско-бразилско католическо издателство Paulus, което ще популяризира книгата в книжарниците в Португалия и Бразилия.

През последните години в Португалия са отворени няколко църкви и манастири. През 2017 г. Украинската православна църква отвори две енории, Румънската църква освети манастир през 2019 г., а миналата година Руската православна църква започна строителство на нова църква.

 

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...