Поръчаха български икони за кораби на норвежката армия



По време на изложба на православни икони от Балканите, провела се в Норвегия в началото на тази година, висш офицер от норвежката армия е поръчал 18 православни икони, в това число и на български иконописец (Татяна Трифонова от Плевен), които да бъдат "зачислени" към бойни кораби на норвежките Военноморски сили.

Лазар Маркович, куратор на изложбата, съобщи за Православие.БГ, че пастор Лейф Торе Михелсен, отговорящ за капеланската служба в норвежката армия, след като е посетил изложбата, е поръчал серия икони, които ще бъдат връчени на редовно служещи в армията на Норвегия капелани, предимно на борда на бойни кораби.

Капеланската служба към армията на Норвегия се състои предимно от лутерански пастори. Сред иконите, избрани за закрилници на норвежките кораби, са Св. Николай (като покровител на мореплавателите), Св. Георги (като светец-воин), както и Христос Вседържител и няколко Богородични икони. Всички икони са поръчани като сгъваеми триптихи, заради необходимостта да бъдат пренасяни често.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...