Посещение на вселенския патриарх в Лондон



Източник:
Service Orthodoxe de Presse

Вселенският патриарх Вартоломей, „пръв между равни” в епископата на Православната църква, е посетил Лондон от 29 до 31 януари и е участвал при публичното представяне на книга за постигнатите резултати в рамките на богословския диалог между православни и англикани. По време на престоя си вселенският патриарх е бил гост на примата на англиканската общност, кентърбърийския архиепископ Роуън Уилямс, в двореца Ламбет.

При пристигането си в Лондон патриархът е бил посрещнат от архиепископ Григорий Тиатирски, който ръководи архиепископията на Вселенската патриаршия във Великобритания. Вечерта на 29 януари патриарх Вартоломей е чиноначалствал празничната вечерня в православната катедрала „Света София”, на Москоу Роуд, след което е прочел доклад на тема: „Приносът на светите отци на Църквата към гръцката литература” в рамките на празненствата, организирани всяка година от великобританската архиепископия по случай празника на светите Три светители.

На следващия ден патриархът е чиноначалствал Светата Евхаристия в гръцката църква „Успение Богородично” в Ууд Грийн, Лондон.

След това патриарх Вартоломей и членовете на придружаващата го делегация са имали работна среща с архиепископ Роуън Уилямс, преди да вземат съвместно участие в церемонията по представянето на сборника, наречен The Church of the Triune God („Църквата на триединния Бог”), в който са събрани всички документи, приети от Международната комисия за богословски диалог между Православната църква и Англиканската общност през периода 1989-2006 година. Представянето е послужило като повод висшите ръководители на двете изповедания да направят равносметка на диалога и перспективите за неговото развитие. „Въпреки трудностите във връзка с някои теми като допускането на жените до свещенство, двете църкви имат благосклонно отношение към продължаването на диалога”, – е заявил по този повод вселенският патриарх. На срещата са присъствали членовете на международната комисия за богословски диалог, чийто съпредседател от православна страна е пергамският митрополит Йоан (Зизиулас), како и повечето православни епископи във Великобритания.

След това, вселенският патриарх и кентърбърийският архиепископ са направили литийно шествие до Уестминстърското абатство, където е била отслужена икуменическа молитва.

На 31 януари вселенският патриарх се е срещнал с посланиците на Гърция и Турция в Лондон, преди да замине за Париж, където е бил очакван за участие по покана на президента на Франция Жак Ширак в Конференцията за световно екологично управление „Граждани на Земята”.

След няколко подготвителни срещи, започнали през 1966 година, първата сесия на Международната комисия за богословски диалог между англикани и православни се открива през 1973 година в Оксфорд. Оттогава комисията се събира редовно, почти всяка година, с няколко изключения. Първата съвместна декларация е приета през 1976 година в Москва. Тя се отнася за познанието на Бога, Писанието и Преданието, Църквата като евхаристийна общност и призоваването на Светия Дух в Евхаристията. Втора съвместна декларация е приета през 1984 година в Дъблин относно тайнствата в Църквата, вярата в Светата Троица, молитвата и светостта, Богопочитанието и Преданието. Третата работна фаза на комисията започва през 1989 година с изследването на еклисиологични въпроси: служението на мъжа и жената в Църквата, Христос, свещенството и Църквата, епископът и първенството в Църквата, приемането на догматите на вярата, схизмата и ереста. Последната сесия на комисията през 2006 година позволи да бъдат завършени и приети съвместните документи, свързани с тези теми, и да се подготви издаването на всички приети документи от 1989 година насам.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...