Посещение на Константинос Нихоритис в Богословския факултет в Скопие




Източник: Премин портал, Утрински весник

През изминалата седмица по покана на Македонската православна църква преподавателят от Солунския университет проф. д-р Константинос Нихоритис е изнесъл лекции в Скопския богословски факултет „Свети Климент Охридски”на тема: „Култът към Седмочислениците на територията на Балканите, и особено към светите Климент и Наум Охридски” и „Монашеството и манастирите на Света гора”.

„Ако проучим историята на балканските народи, ще видим, че имаме 99 процента общи неща, които ни сближават. Малко са нещата, които ни разделят, но ние трябва да следваме делото на светите Кирил и Методий, понеже те са работили за сближаване, а не за разделяне”, е изтъкнал проф. Нихоритис.

По-нататък в лекцията си той е допълнил: „Ние не трябва взаимно да си вадим очите, и затова имаме примера на светите Кирил и Методий. Те са символ на обединението – първият бил идеолог, вторият – изпълнител. Делото им се разпространило в Плиска, Преслав, Охрид, а и в Русия, Сърбия и т.н. Това е така, понеже са имали и добри ученици като светите Климент и Наум”. Накрая, Константинос Нихоритис завършил с думите: „Православието трябва да се обедини. Колкото и трудности да срещаме, трябва да ги превъзмогнем със съвместно сътрудничество. Трябва да се поучим от делото на светите Седмочисленици”.

Следващата си лекция солунският преподавател е посветил на историята на Света гора и на всеки неин манастир поотделно. В нея той е обърнал внимание, че православието е наднационално, за което най-добро свидетелство е именно Света гора, където се подвизават монаси от всички нации и езици. „Света гора е пример за мир, любов и сътрудничество, от които всички ние днес имаме нужда”, са думите, с които е завършил лекцията си гръцкият преподавател.

Същевременно, македонските медии са проявили любопитство какъв би могъл да бъде отзвукът в Гърция след посещението на проф. д-р Нихоритис в Богословския факултет в Скопие и срещата му с висшето духовенство на МПЦ. Запитан дали след завръщането си в Гърция очаква да има проблеми заради гостуването си в Македония, Нихоритис е отговорил: „Аз съм преподавател, науката е автономна и за нещата, които лично съм казал, нося лична отговорност, и при това не давам отчет пред никого. Тук съм в качеството си на преподавател, а не като църковно лице”.

На въпроса за спора на Македонската с Гръцката православна църква солунският преподавател е отговорил ясно: „Вие нямате проблем с Гръцката църква, а проблемът ви е в това, че Македонската църква от 1968 година не е в общение с другите православни църкви. В Православието има рецидиви от тоталитарния режим, който продължава да поддържа проблемите, защото си има свои интереси”.

От своя страна, македонският архиепископ Стефан е намекнал: „Имам малка забележка, че професор Нихоритис не каза нещо”, като с това е загатнал, че гръцкият преподавател е избегнал да спомене името на македонската държава и Църква. „Но, допълнил той, идването му в Македония е много повече от изговарянето на името на държавата и на Македонската православна църква и затова трябва да го разберем. С това, че дойде, той каза най-много”, е изтъкнал архиепископ Стефан.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...