Послание на патриарх Алексий по случай Международния ден за борба с наркотиците


Източник: diaconia.ru

Скъпи братя и сестри, приятели!

Наркотиците станаха една от най-главните заплахи на XXI век. Тяхната убийствена сила разрушава живота на хората без оглед на страната, възрастта и социалното им положение.

Тази чума на новото време, която е навлязла стремително в нашия живот, не може да бъде спряна без съвместни усилия на всички добронамерени хора и преди всичко на свещенослужителите, лекарите, педагозите, правоохранителите, социалните работници, журналистите.

Църквата приветства всички усилия, насочени към преодоляване на наркотичната заплаха. В същото време за православния християнин е ясно: наркоманията е преди всичко духовна болест. Главната й причина е липсата на смисъл в живота, а също и моралната опустошеност, която хората се опитват да запълнят с привидното богатство на наркотичните илюзии.

В борбата с недъга на наркоманията и с престъпния наркобизнес много важни са усилията на медиците и правоохранителите. Но не по-малко, а може би дори и по-голямо значение имат нравствената просвета и възпитание – само те могат да направят човека неуязвим за пропагандата на наркотиците, да не му позволят да ги предпочете пред пълноценния живот.

Църквата напомня, че всеки грях носи разрушение и смърт. Само човекът, който се гнуси от греха и следва Божиите заповеди, ще измине достойно земния си път и ще стигне до блажена вечност. За това трябва да говорим днес навсякъде и особено чрез медиите. И още нещо. Ние никога няма да преодолеем наркоманията, ако не върнем в нашия живот доброто и здраво семейство, стремящото се да възпитава училище, представите за честта и дълга, чистотата и светостта.

Желая успех на всички, които се трудят, без да жалят време и сили, за да спасят хората от тази разрушителна страст.

Обръщам се и към хората, тръгнали по смъртоносния път на употребата на наркотици. Помнете какъв скъпоценен дар е животът, подарен ви от Създателя! Помнете за сълзите, които вашите роднини и близки леят за вас! Нека всеки от вас чуе думите на Самия Господ, изречени в древната Библия: Ето, живот и смърт ти предложих, благословение и проклятие. Избери живота, за да живееш и ти, и твоето потомство (Втор. 30:19).

Нека всички да последваме тези свети и спасителни думи.

АЛЕКСИЙ, ПАТРИАРХ НА МОСКВА И ЦЯЛА РУСИЯ

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...