Почетният консул на България проф. д-р Имайер се срещна с Митрополит Симеон



Източник:  bulgarische-kirche.de и news.bg               

Българската църковна община в Германия принадлежи към Западно и Средноевропейска Епархия на Българската Православна Църква. Предстоятел на епархията с главно седалище в Берлин е НВП митрополит Симеон.
По предложение на Отец Юлиан Ангелов, почетният консул на България – проф. д-р Герд-Винанд Имайер се срещна с Митрополит Симеон, който в момента се намира в България.

В края на миналия месец Отец Юлиан Ангелов информира дядо Симеон за хода по организацията и регистрацията на Българската Православна Църква «Св.Св.Кирил и Методий» в Хамбург. Пак по негово (на Отец Юлиан Ангелов) предложение беше проведена в София среща между митрополита и проф. д-р. Имайер. На срещата е била обсъждана най-вече необходимостта от свещеник, който да поеме провеждането на регулярни богослужения в хамбургската църква. Според църковния устав, свещеникът може да встъпи в задълженията си след като общината официално е регистрирана.

По мнение на Адвокат Виктория Муфтиева, която работи на доброволни начала за нашата църква, и благодарение на която документацията вече се намира в хамбургския съд, регистрацията се очаква да приключи през месец септември. Това ще рече, че с Божията благословия можем да посрещнем и свещеника по това време.

За първи път в германския град Бармщед се провеждат седмици, посветени на културата и историята на дадена страна. Тази година инициативата започва с представянето на България.
На 8 юли се откриха българските седмици, които ще продължат до 19 август и ще включват богата културна програма.

Организатори са галерията "Ателие 3", кафе-галерията "Шлосгефенгнис", бюрото по туризма и управата на Бармщед. Седмиците се провеждат под патронажа на Герд-Винанд Имайер, почетен генерален консул на България в Хамбург, Шлезвиг-Холщайн и Долна Саксония:
"Смятам, че трябва да направим всичко възможно, за да успеем в буквалния смисъл на думата, да доближим България до германците. България почти не присъства в съзнанието на северно-германците. Причина за това е най-вече фактът, че хората тук знаят много малко за България. С тези прояви бих искал да запозная хората с България".
Бармщед и по-точно галерията "Ателие 3" осъществява първи контакт с българското съвременно изкуство още през 2005 година. Тогава там са изложени творбите на Иван Милушев. Две години по-късно контактът се възобновява, а резултатът са Българските културни седмици, които имат много обширна програма.

В две различни галерии се излагат картини не само на Иван Милушев, но и на шест други български съвременни художници като Антон Гошев, Димитър Угринов, Кирил Манасиев и Александър Манасиев, Таня Василева и Аргир Манасиев.
Между 7 и 20 юли кметството на Бармщед ще отвори врати за изложбата "Кирилицата", която е предоставена от Берлинския музей и Българското посолство в Берлин.
"Помислихме какво е най-важното при представянето на България", разказва Герд-Винанд Имайер. "Решихме да информираме за България след приемането й в ЕС. Освен това аз се интересувам от отношенията между двете страни, погледнато в исторически план. Ето защо ще изнеса доклад на тема "Германските следи в България."

След двата доклада на Герд-Винанд Имайер са предвидени изпълнения на пианиста Александър Райчев. Мартин Андерс е авторът на фото-изложба за Рилския манастир, която се открива на 9 юли. Мартин Илерт, пастор на хамбургската църква "Св. Михаил" също ще държи две сказки.
Първата в рамките на изложбата "Кирилицата", а другата на тема "България – млад член на Европа – култура, идентичност и духовност". На нея той ще запознае публиката със Златния век на България. Ще бъде показана и изложба на български икони.
На откриването на българските седмици присъстваха около 150 души, представители на градската управа, галерията както и медии. Съставът на Божидар Кузманов изнесе български фолклорни танци и песни.

Герд-Винанд Имайер: "Надявам се, че в Шлезвиг-Холщайн интересът към България ще нарасне. Ние знаем, че това е дълъг път. Трябва да се направи първата крачка, но с това още не сме постигнали целта си."

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...